Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радио Београд и радио-аматери заједно у нови век
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 05. 2024.

Аутор: Радио Београд Извор: Радио Београд

Радио Београд и радио-аматери заједно у нови век

Првог октобра 1924. године почело је емитовање програма станице „Београд-Раковица“. Тако је почео живот вечно младог Радио Београда који и после толико година препознајемо по различитим квалитетним програмима, занимљивим емисијама и истакнутим ауторима. Током десет деценија постојања и успешног рада, најстарија медијска кућа у Србији постала је национални храм информисања, културе, нaуке, уметности, спорта, музике, забаве, хумора…

У октобру ове године, Радио Београд ће прославити век успешног рада и постојања. То је био разлог да се група радио-аматера, на челу са Душаном Ћехом и Синишом Радуловићем, обрати директору Радио Београда, Милану Недићу, са жељом да на посебан начин учествује у обележавању и прослави заједничког јубилеја. Наиме, и српски радио-аматери славе 100 година успешног постојања.

То је разлог зашто су одлучили да Београдски радио-аматерски клуб YU1ANO користи посебне јубиларне позивне знакове YT100RB и YU1924RB и додељује диплому за одржане аматерске радио-везе са јубиларним позивним знацима.

Заузврат, Радио Београд је окупио екипу својих посленика која је реализовала пројекат под називом „Радио Београд и радио-аматери заједно – Корак у нови век“, сачињен од прича у којима се пре свега промовише овај хоби и појашњава значај радио-аматеризма у Србији.

Радио-аматери Снежана Батрићевић, Станислава Козакијевић, Лука Јовановић, Синиша Радуловић, Душан Ћеха и Иван Мастиловић говорили су о својим успесима, али и почецима, начинима остваривања веза са удаљеним колегама у свету, катастрофама и ратовима који су нам се дешавали а у којима је њихова улога била непроцењива.

Саговорници аутора пројекта Дејана Грујића, новинара Радио Београда 202, трудили су се да мотивишу слушаоце да се јаве, учлане у неки од бројних радио-клубова и на тај начин и сами једног дана постану радио-аматери.

Приче радио-аматера можете слушати сваке недеље, од 2. јуна, у емисији „Устанак“ на Двестадвојци око 9.10, све до 1. октобра, када је тачно 100 година постојања Радио Београда.

Ауторски тим су, осим Дејана Грујића, чинили и тонски сниматељ Дејан Јухас, музички уредник Снежана Грујић и продуцент Милан Стоиљковић.

Пројекат „Радио Београд и радио-аматери – Корак у нови век“ има 18 тонских сегмената у којима по три радио-аматера одговарају на питања којима се радио-аматеризам афирмише и препознаје као драгоцена делатност, али и чују приче о искуствима током тешких времена за грађане када су радио-аматери били једина веза са завичајем, рођацима и пријатељима.

Подсетимо да од ове године Радио Београд на својим таласима поносно носи Сретењски орден првог степена, али и истиче на својим пошиљкама поштанске марке аутора Јакше Влаховића на којима су мотиви зграде смештене на адреси Хиландарска 2, Београд.

Програме Радио Београда можете слушати путем мреже ФМ предајника широм Србије, као и преко ДАБ+ мреже, али и телевизијског земљаског дигиталног сигнала подржаног ДВБТ-2 технологијом, затим на телевизијском пријемнику кабловског провајдера Телеком Србија, путем интернет портала ртс.срб или rts.rs, као и путем апликација РТС Звук и РТС Планета.

Очекује се да и слушаоци путем броја 064-0-202-202 преко СМС или Вајбер порука шаљу своје коментаре мишљења и сугестије у вези са пројектом „Радио Београд и радио аматери – Корак у нови век“.

Прва прича је на програму Радио Београда 202 у недељу, 2. јуна у 9.10.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

31.05.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 15:02

Lepo

Lepo i bogougodno delo! Mislim ja.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси