Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зборник радова “Језик нишких медија”, представљен је у Градској кући у Нишу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 05. 2024.

Аутор: Белами Извор: Белами

Зборник радова “Језик нишких медија”, представљен је у Градској кући у Нишу

Јавни медији су дужни да се држе норми стандардног језика, али говор средине не треба извргавати руглу и одрицати га се истакнуто је на промоцији Зборника радова “Језик нишких медија“, који је објавио Огранак САНУ и Институт за српски језик САНУ.

Истраживање је показало да се нишки медији труде да њихов језик буде што ближи поштовању стандардног језика, али је неминовно да дијалекатска подлога и окружење увек утичу на говор кажу из Института за српски језик САНУ. Зборник радова “Језик нишких медија”, који су објавили Огранак САНУ у Нишу и Институт за српски језик САНУ представљен је у Градској кући у Нишу.

Овом приликом оцењено је да анализирани медији настоје да њихов “говор” буде усаглашен са језичким стандардом.

Тематски зборник радова “Језик нишких медија” предствља резултат научног тима на пројекту “Говорни и стандардни језик јавне комуникације у Нишу”, који се реализује под патронатом Огранка САНУ у Нишу, са циљем истраживања аутентичне језичке слике актуелне усмене и писмене комуникације Нишлија и њихових ставова о питањима обавезности употребе стандардног идиома у јавној комуникацији. Зборник садржи 16 научних чланака, а поред садржаја актуелних медија, разматране су и теме о нишкој периодици публикованој пре стотину година.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси