Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бранко Чечен: Имате отворено урлање и вређање новинара и новинарки са највиших позиција власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 05. 2024.

Аутор: Фонет Извор: Нова.рс

Бранко Чечен: Имате отворено урлање и вређање новинара и новинарки са највиших позиција власти

Ово је вероватно најгори тренутак у историји медија у Србији у којем се сналазе најгори, изјавио је ФоНету новинар Бранко Чечен, оценивши да је тренутна ситуација резултат дугогодишњег разарања медија које одговара људима на власти.

Остаје питање да ли ово све може да се поправи или мора да се уништи и да се прави поново, што значи да су труд, знање, године, пачак и погибије наших колегиница и колега проћердани.

Узалуд се све то догодило, рекао је Чечен у серијалу разговора Киоск о медијској сцени Србије.

Говорећи о најновијем извештају Репортера без граница, Чечен је констатовао да је Србија ове године пала најниже и да је то резултат „ужасног суђења за убиство Славка Ћурувије и ослобађања људи који у очигледно криви за негову смрт“

„Мислим да смо шампиони, бар на Балкану у томе и тренутно је једино Албанија иза нас. То је резултат дугогодишњег разарања медија и то људи на власти чине сасвим намерно“, указао је Чечен.

Он је рекао да је снажан утицај руске пропаганде у медијима такође допринео лошем рангирању у извештају Репортера без граница.

Чечен мисли и да је социо-културолошки аспект према новинарству, а посебно према независним медијима драматично лош.

Имате отворено урлање и вређање новинара и новинарки са највиших позиција власти, рекао је Чечен, указавши да је то добар сигнал за оне који се не сналазе добро у основним поставкама друштва да и они гледају на новинаре као што се гледало на глумице и глумце у средњем веку.

„Ми смо ни криви ни дужни, борећи се да радимо свој посао како треба, дошли до грозне репутације која је према новинарству дуго грађена у овој земљи“, додао је Чечен.

Упитан о односу политичара на власти према новинарима, Чечен је одговорио је да је показатељ недемократичности једног друштва када политичари независне новинаре доживљавају као противнике и оптужују их да су политички опредељени и активисти.

„Медијима који се труде да буду независни није дозвољен приступ властима и приступ носиоцима власти, чак ни приступ људима који су пословно важни и онда ви, хтели или не, почнете да зовете само оне саговорнике који хоће да дођу, тако вас прогласе за опозициони медиј на коме се само такви људи појављују“, илустровао је Чечен.

Он је оценио да се већина медија бави чистом пропагандом која има за циљ да промени идеју грађана о ономе што се дешава.

 „Имате медије који су отворени противници власти, од далеко десних, до далеко левих и између хиљаде цветова и нико од њих нема приступ националној фреквенцији. Ништа што они открију, макар било ужасно важно за ову земљу, никада неће преузети ни један од тих медија који раде за власт, али ни један од оних који се труде да не наљуте власт“, уверен је Чечен.

На питање да ли се сви који раде у медијима могу назвати новинарима, Чечен је узвратио да је изузетно мали број оних који себе могу назвати новинарима.

Према његовом виђењу, новинари су они који поштују Кодекс новинара Србије, а тренутно мали број медија поштује Кодекс, мада то чини „фанатично“ и доследно.

Чечен је истакао да је неопходно да медији постану свесвни судбина људи о којима извештавају и да њихово извештавање не утиче само на политичке одлуке, већ и на већину важних одлука.

Говорећи о одлуци Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да медији са националном фреквенцијом више нису у обавези да емитују културни и образовни програм, Чечен је указао да то отвара простор да емитери без гриже савести пуштају „ужасе“ и ријалити шоу програме у којима се приказују насиље и говор мржње.

„Сад више нећете имати те досадне људе који питају на шта то личи и каква ће деца да порасту у овој земљи ако то гледају на телевизији“, закључио је Чечен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси