Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Репортери без граница поднели тужбу Хашком суду због ратних злочина над палестинским новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 05. 2024.

Аутор: Бета Извор: Цензоловка

Репортери без граница поднели тужбу Хашком суду због ратних злочина над палестинским новинарима

Репортери без граница (РСФ) поднели су 27. маја нову тужбу Међународном кривичном суду (МКС) у Хагу због "ратних злочина које је Израел починио против новинара".

Од тужиоца траже истрагу злочина почињених над најмање девет палестинских репортера између 15. децембра и 20. маја, као и истрагу убистава више од 100 новинара у Гази 7. октобра, наводи се у саопштењу РСФ.

Такође се понавља захтев тужиоцу да се придржава члана 15 Римског статута МКС и да приоритет истрази злочина израелске војске над новинарима у Гази од почетка рата.

„РСФ је поднео трец́у тужбу Међународном кривичном суду са седиштем у Хагу јер број новинара које је израелска војска убила у Гази наставља да расте након што је прешао границу од 100, чиме су истребљени палестински медији“, наводи се у саопштењу.

Претходне две тужбе поднете су 31. октобра и 22. децембра.

Сви новинари који се помињу у тужбама убијени су на радном задатку.

„РСФ има разумне основе да сматра да су неки од ових новинара намерно убијени, а да су остали жртве намерних напада израелске војске на цивиле“, додаје се.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси