Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Легат новинара Веље Павловића отворен у Ратковцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2024.

Аутор: Снежана Билић Извор: Лајковац на длану

Легат новинара Веље Павловића отворен у Ратковцу

У Издвојеном одељењу лајковачке Основне школе „Миле Дубљевић“ у Ратковцу, његовом завичајном месту, отворен је легат легендарног новинара Студија Б Веље Павловића, аутора култних емисија „Ниво 23“ и „Духовници“.

До отварања легата дошло је највише захваљујући залагању Катарине Павловић, Вељине супруге.

Осим породице и некадашњих колега, бројних пријатеља, отварању су присуствовале јавне личности из света културе, новинарства, свештенства…

Отварање легата, који је званично отворен дизањем Вељине гусарске заставе, употпунили су мини концертима популарни бенд „Артан Лили“ и Трио Ане Ћурчин.

Имајући у виду простор, легат се може назвати и својеврсном спомен кућом познатог српског ТВ новинара и нашег земљака.

Ту је смештена богата Вељина лична библиотека, његове личне ствари, фотографије из детињства, предмети који илуструју његова бројна интересовања и хобије: гитара и ноте, фотографије, прибор за пецање, весла – био је првак Југославије у веслању)…

Простор, осим слика и фотографија из Вељиног стана, оплемењују и слике које су специјално за легат урадили наши реномирани уметници – Милица Вучковић, Биљана Wиллимон, Славко Крунић и други…

Присутнима се бираним и топлим речима, са великим пијететом према Вељи, обратио Отац Иларион, викарни епископ новобрдски патријарха Порфирија и његов изасланик на отварању легата:

„Веља је на искрен и аутентичан начин преносио изворну атмосферу црквеног живота. И то на један уметнички, креативан начин. Његове емисије из серијала „Духовници“ су посебно драгоцене. Зато ми је част и задовољство што сам са вама, јер патријарх Порфирије није могао, сабор и даље заседа. Са тог сабора сам дошао на ово ваше сабрање и радујем се томе. Како се каже на југу Србије „нека је со песмом“. Нек буде са песмом, у добром расположењу, са добром вером. Чини ми се да, као и Веља, треба са хришћанским опредељењем да је добро да усмеравамо своје животе. Без обзира што има много тога лошег што човек може да запажа, ипак треба сви да се определимо да добро побеђује, а таква врста животног опредељења и става осећала се у Вељином стваралаштву. А као да је додир тог неког духа и са овим местом, тако да нека се Веља радује у царству небеском, а ми да се радујемо сусрету поновном. Нека је срећно и Богом благословено.

Познато је да је Веља био и велики познавалац музике, тако да је на отварању говорио и легендарни српски рокер и његов пријатељ Зоран Костић Цане из групе „Партибрејкерс“:

„Драго ми је што постоји овај легат и што је Катарина уложила много снаге и новца за све ово, што људи могу да дођу и да виде још једну културну тачку, књиге нашег Веље, слике нашег Веље, његова интересовања, његову унутрашњост и спољашњост. Хвала вам што сте дошли, долазите и даље!“

Значајну улогу у обезбеђењу и уређењу простора за легат имала је Биљана Жујовић, директорка матичне школе „Миле Дубљевић, која верује да ће овај простор живети:

„Неизмерно ми је задовољство што сам део овог несвакидашњег догађаја. Катарина Павловић ми је пре неких годину и по дана изложила своју идеју о отварању легата и случај је хтео, мада не верујем у случајности, да се баш у Вељином Ратковцу нађе простор за који је она, када је видела, изјавила: „Да, то је управо оно што би се и Вељи свидело“. И тако, дан по дан, корак по корак, за неких годину дана захваљујући првенствено Катарининој безграничној енергији, ентузијазму и упорности, дошли смо до данашњег дана. И сада следи питање које сви ових дана постављају: шта даље? Познајући Катарину, сигурна сам да ће овај легат живети, да ће ово бити место где ће долазити сви они који желе нешто лепо да виде, чују, прочитају, да квалитетно проведу своје време. Да ће ово бити место на којем ће се одигравати културне манифестације: књижевне, музичке, ликовне, какве год, али сам сигурна да ће легат живети.“

Катарина Павловић је изјавила да је Легат – Спомен кућа Веље Павловића замишљен као простор који ће бити коришћен за културне догађаје, као што су промоције књига, изложбе, музичке и уметничке вечери, за све оно без чега Веља није могао да замисли свој живот.

Такође је најавила да ће бити уврштен у туристичку понуду Туристичке организације општине Лајковац. Захвалила се на подршци општини Лајковац и ОШ „Миле Дубљевић“.

Атмосфера на отварању легата била је сјајна, амбијент предиван, и све онако како би било по вољи Вељи.

А Легатом легендарног новинара Веље Павловића Ратковац се уписао на културну и туристичку мапу Србије.  

Коментари (1)

Остави коментар
уто

28.05.

2024.

Веља [нерегистровани] у 11:52

Цару Царево

Брате и имењаче, радујем се да имаш свој ћошак у Србији, и палату у Небеској. Заслужио си и више, а у мом срцу ћеш остати заувек као неизмерно добар пријатељ и драги колега по перу.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси