Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  27. Радио дани: У фокусу платформе и програмски садржај
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 05. 2024.

27. Радио дани: У фокусу платформе и програмски садржај

Са пуно нових знања, идеја и позитивне енергије завршени су 27. Радио дани РАБ СРБИЈА, који су од 12. до 14. маја одржани у хотелу ,,Мона Плаза Златибор”.

Удружење радио станица РАБ СРБИЈА је по двадесет и седми пут организовало овај, у нашој земљи, јединствен скуп радијских професионалаца. Удружење РАБ СРБИЈА окупило је поред преко 170 чланица и велики број радијских професионалаца и врхунских стручњака из Немачке, Велике Британије, Северне Македоније, Мађарске и Хрватске, као и госте из других медијских удружења и телевизија.

Удружење РАБ СРБИЈА још од оснивања, пре 16 година, иде у корак са светским правцима у радио индустрији, па су неке од тема о којима се разговарало биле присуство радија на свим платформама, као и програмски садржаји.

Председница РАБ СРБИЈА Маја Раковиц приликом отварања Радио дана изразила је задовољство што је највеће радијско удружење у нашој земљи све бројније и сложније и што се чланице константно професионално усавршавају. 

- Овога пута потрудили смо се да доведемо госте који су у самом светском врху, свако у својој области, а тројица од њих су ове године били предавачи и на Радиодаyс Еуропе у Минхену. Када говоримо о темама платформе, и садржај су у фокусу 27-их Радио дана РАБ СРБИЈА. Радио треба да буде присутан на свим платформама како би дошао до сваког слушаоца. Такође, сматрам да је добар програм веома важан. На овим Радио данима разговарали смо и о продаји рекламе на радију, што је једини начин да радио опстане. Наше станице, чланице РАБ СРБИЈА, које редовно долазе на наше Радио дане и обуке које организујемо, сво ово знање и примењују у својим радио станицама и на тај начин ми константно радио као медиј унапређујемо у нашој земљи. Радио у Србији је захваљујући томе данас на светском нивоу - изјавила је Маја Раковиц.

Отварајући пролећне Радио дане РАБ СРБИЈА повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је да је непримереног садржаја и говора мржње најмање на радију.

- Притужбе које нама стижу су претежно за друге медије, а не за радио станице. Ми сви морамо да научимо шта је то што је недозвољен говор, и он треба да буде санкционисан. Радио станице из Удружења  РАБ СРБИЈА заиста јесу испред времена и на светском су нивоу, па тако можемо заједно бити предводници једног пристојнијег јавног наратива и управо због тога сам ја на Радио данима представила ,,Приручник за новинаре и новинарке“ који смо урадили у сарадњи са ОЕБС-ом. Надам се да ће и наше друштво превазићи разне изазове пред којима се налази, а један од њих је упристојавање медијске сцене – изјавила је Бранкица Јанковић.

Организатори су припремили богату и разноврсну агенду са два панела и пет предавања: ,,Победник у оглашавању на локалу је радио!” назив је панел о маркетиншким капањама и оглашавању на локалним радио-станицама, а учесници су били: Горан Митић (Naxi OK radio, Врање), Ален Марић (Naxi Max radio, Чока), Бане Савић (Радио Стари Град, Крагујевац), Јовица Батански (Naxi Ami radio, Кикинда), Мина Ђурић (Радио Фрушка Гора, Рума), Милан Меденица (Lux Naxi radio, Смедерево), а модератор је био Никола Ковачевић генерал манагер Naxi радија.

Назив другог панела је “Радио као најбољи лифе цоацх / Да ли је радио најпопуларнија друштвена мрежа?“. Модератор је била Невена Азиновић, креативни директор Наxи радија, Београд, а панелисти: Маја Раковиц, председница РАБ СРБИЈА и главна и одговорна уредница Наxи радија из Београда, Мугдим Шехалић, члан УО Удружења за тржишне комуникације Србије, Томислав Јакобовић, консултант Brand Media Consultingиз Хрватске и Гјорги Савев, власник и директор Ctiy радија из Северне Македоније.

Предавања на 27. Радио данима РАБ СРБИЈА одржали су:

- Lawrence Galkoff(Велика Британија), генерал менагер Radioplayer Worldwideна тему „Радиоплаyер – Будућност радија у колима“

- Карл-Хеинз Кесслер (Немачка), генерал манагер РЦС Еуропе САРЛ говорио је о радијском софтверу ,,РЦС – Еволуција аудио света"

- О тајнама звука, под називом “Студијска акустика, микрофони и процесори – пут звука до слушалаца“ говорио је Gyula Horvath(Мађарска), шеф технике Ретро радио, Радио 1 и Бест ФМ радија.

- Дугогодишња уредница и новинарка Наташа Ракетић, одговорни уредник јутарњег програма Радио Београд 1, имала је предавања је ,,Transmedia storytellingи радио“.  

Прве вечери Радио-дана концерт су одржали: Ана Станић, Петар Wагнер Фантом и Милан Бујаковић и Табоо банд, а друго вече наступили су Александар Софронијевић са својим оркестром и Боеми из Зајечара.

27. Радио дани су традиционално завршени Скупштином РАБ СРБИЈА.  

***

Гости РАБ СРБИЈА на 27. Радио данима били су: Срђан Ђурђевић, Јелена Матић Пешић (ОЕБС); Lawrence Galkoff (Radioplayer Worldwide, Велика Британија), Karl-Heinz Kessler (RCS Europe SARL, Немачка); Gyula Horvath (Ретро радио, Радио 1, Бест ФМ Мађарска); Janos Muranyui и Erki Balazs (Nagy Frekventia kft, Мађарска); Nacsa Norbertи Bálint K. Gergő(Радио 88, Мађарска); Gjorgi Savev  (City radio, Северна Македонија); Родољуб Стојановић (Ricom Publishing);  Светомир Милутиновић (Прва ТВ); Марија Керкез и Милорад Круљ (РАТЕЛ); Тања Шикић (ПГП-РТС); Томислав Јакобовић (Brand Media Consulting Хрватска); Мугдим и Стана Шехалић (УЕПС); Наташа Ракетић (Радио Београд 1); новинар Милош Рајковић; Ђорђе Кујовић (адвокат РАБ СРБИЈА); Урош Лучић и Никола Вранеш (ОФПС); Јована Јовић (Тим Талената); Тијана Ђорђевић (Југотон – Croatia Records) и извођачи и музичари: Ана Станић, Милан и Владан Ђурђевић (Неверне бебе), Петар Вагнер, Милан Бујаковић и Табу банд, Александар Софронијевић и његов оркестар и зајечарски бенд Боеми.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси