Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Добитници награда за медијску писменост 'Драган Јањић'
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2024.

Извор: cenzolovka.rs

Добитници награда за медијску писменост 'Драган Јањић'

Јелена Јововић и Стефан Јањић овогодишњи су добитници награде за медијску писменост "Драган Јањић" у категорији професионалаца, док су Теодора Ћулибрк и Божидар Миловац победници у категорији студената.

Рад "Основе несторологије: Анализа наратива у књизи 'Између два света'", аутора Јелене Јововић и Стефана Јањића посвећен је најпопуларнијем делу доктора Бранимира Несторовића.

Анализом начина на који Несторовић презентује и тумачи важне податке о медицини и јавном здрављу, рад указује на тачне и доказима поткрепљене наводе, али и на бројне спорне тврдње, аутоплагијате, теорије завере, лоше преводе и неутемељене изворе на којима се заснивају наводи у овој књизи.

Жири сматра да у времену када популарна наука доживљава процват, а савремени медији отварају простор разним самозваним експертима и аналитичарима, рад Јелене Јововић и Стефана Јањића представља пример како медијска писменост може послужити и као водич за преживљавање у свету псеудонауке и теорија завера.

Рад студената Теодоре Ћулибрк и Божидара Миловца "Димензија медијске манипулације - стварност и илузија" настао је током прогона и претњи новинарима и новинаркама широм Војводине, међу којима се начином, трајањем, интензитетом и врстом издвојио напад на Динка Грухоњића, професора Филозофског факултета на одсеку за медијске студије.

Рад указује на прилагођавање вести друштвеном контексту и политичкој ситуацији и у којој мери је друштво подложно медијским манипулацијама.

Рад Теодоре Ћулибрк и Божидара Миловца показује значај медијске писмености која може да помогне у разликовању пропагандне, полуистините и професионално обрађене информације.

Према мишљењу жирија аутори су медијску писменост повезали и са важним проблемом са којим се истраживачко (или савремено) новинарство данас суочава - безбедношћу новинара.

Пријаве је разматрао жири у саставу др Маријана Матовић (експерткиња за медијску писменост), др Саша Мирковић (Факултет за медије и комуникације) и Злата Куреш (извршна директорка агенције Бета).

Награде ће бити уручене у четвртак, 16. маја у 18 часова, у биоскопу "Балкан", Браће Југовића 16, на церемонији којом се обележава 30 година агенције Бета.

Агенције Бета и Независног удружење новинара Србија од 2022. године додељују награде из области медијске писмености "Драган Јањић" у знак сећања на новинара Драгана Јањића, једног од оснивача Бете и НУНС-а.

Новинарску каријеру Драгана Јањића обележила је и непрекидна борба за професионализацију новинарства и инсистирање на етичким стандардима и унапређењу медијске сцене. Колеге га памте као принципијелну особу, посвећену објективном новинарству, које је схватао као четврти стуб демократије.        

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси