Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ријалити програми укидају РЕМ?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 04. 2024.

Аутор: Александар Латас Извор: Данас

Ријалити програми укидају РЕМ?

Симболично, пред годишњицу највећих трагедија које су нас задесиле након последњих ратова, мајских масовних убистава, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) је одлучило да кад (ако) једног дана се буде састављала листа најдемолиранијих државних тела и институција за време владавине Александра Вучића, убедљиво буде на првом месту. Највеће заслуге, дакако, иду онима који у том телу седе.

Избацивање из новог нацрта Правилника РЕМ-а обавезу телевизија да петину њиховог садржаја чине дечји, научно-образовни, документарни и културно-уметнички програми, у пракси доводи до тога да ће режимски јуришници са националном фреквенцијом попут Пинка и Хепија, сада коначно неоптерећени словима закона, моћи да емитују ријалити програме читав дан.

То што они називају „забавним и информативни програмом“, а заправо је константа галаме, вређања и шамарања, пресецаће пропагандним програмом, које називају вестима, попут „Два минута“ (у народу од миља прозваним „Два минута Вучића“)

Неки ће рећи да је свеједно, јер свакако телевизије блиске режиму, а таквих је велика већина, нису ни до сада поштовале правилник, радиле су шта су хтеле, а РЕМ их није кажњавао.

Ипак није, јер након ове нове одлуке још су мање шансе да неко некада одговара за зло које је над грађанима Србије учињено. А то је системско насиље и држање страновништва у константном страху, које је каналисано пре свега кроз телевизије са националном фреквенцијом, што нас је на крају довело до тога да живимо у друштву где се деца убијају у школи и поред игралишта.

Слободан Цвејић некадашњи члан РЕМ-а предлагао је да се ријалити програми пуштају касно увече, од 23 сата, и здушно је одбијен, а како је рекао на недавно одржаној трибини поводом годишњице мајских трагедија у Новом Саду, када је упозорио да ће нам се то насиље кађтад прелити на улицу, нико га није слушао.

 А шта смо ми то научили након годину дана од мајских трагедија? Ништа.

 Друштво је посвађаније него што је било, а деца нам нису ништа безбеднија него што су била годину пре.

Родитељи поубијане деце, излешинарени таблоидним новинарством, остали су усамљени у борби да се овај ужас више никада ником не понови.

Вучић и Ана Брнабић су у јуну прошле године рекли да је Задруга забрањена, а она је пуштена након сат времена. Нова сезона је тврде упућени „историјска“.

Мораторијум на оружје од две године, укинут је једним зарезом већ након пет месеци, док и даље не знамо колико имамо оружја у овој земљи.

Као што не знамо ни шта ћемо са школама и децом која у њих иду. Једино што и даље одлично радимо је заташкавање насиља и игнорисање проблема.

Овде још може да се деси само то да ријалити прогами укину РЕМ. У неком ударном суботњем термину, у емисији када се народ пита.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси