Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Срђан Шкоро: Десет година пакла због случајног прелиставања штампе на РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 04. 2024.

Аутор: Бета Извор: Данас

Срђан Шкоро: Десет година пакла због случајног прелиставања штампе на РТС-у

Новинар Срђан Шкоро рекао је да се његово прелиставање штампе на РТС-у 27. априла 2014. претворило у животни пакао који и дан данас траје.

Шкоро је у интервјуу агенцији Бета казао да је већ десет година суштински затворен са свих страна без права да пише, објављује и говори оно што мисли.

„Пре десет година, 27.априла 2014, отишао сам, сасвим случајно, у Јутарњи програм РТС-а како бих прелиставао штампу и коментарисао актуелне теме, јер је предвиђени гост отказао. Био сам шеф деска Вечерњих новости. После те емисије и онога што сам тада рекао, постао сам случај или персона нон грата и то се задржало до данашњих дана“, казао је Шкоро.

Он се присећа да је тада на РТС-у рекао да Влада Александра Вучића не може да одговори изазовима јер је срочена по систему „од сваког понеко, за сваког понешто“.

„Ево пример министра (срђана) Вербића, кад питате неког за њега нико није чуо нити зна за њега. Можда је он геније, али Србија живи у таквом просветном мраку да је нама потребан не један Доситеј Обрадовић, већ неколико. Овај човек то свакако није. Имате пример и Лазара Крстића, министра финансија. Да се Драгомир Карић није неумерено хвалио, ми не бисмо знали да је он кадар БК Универзитета, а нама је представљен као генијални стручњак с Јејла. Влада очигледно није могла ни без Велимира Илића који се толико пута доказао својим креативним способностима. Створили смо друштво где се за сваку ситницу иде код будућег премијера, који је, није тајна, најмоћнији човек у држави и ако имате проблем с личном картом или пасошем тражи се веза до Вучића и то је скроз погрешно“, наводи Шкоро шта је пре десет година рекао на РТС-у.

Најчудније је да је Вучић убрзо посмењивао баш те министре, али да му те речи никада очигледно није опростио, о чему сведочи саопштење СНС упућено јавности тог истог јутра о људима који гостујући на РТС воде прљаву кампању против премијера и владе, навео је Шкоро.

Он истиче да одавно није уредник, ни новинар, да је предуго незапослен, без икакве перспективе или најаве да ће се нешто у догледно време променити.

Упитан да ли је очекивао да ће последице „случајне“ критике власти трпети читаву деценију, Шкоро је казао да би му било лакше да је робија на коју је „осуђен без суда“ била макар временски ограничена.

„Овако ни сам не знам колико ћу још моћи да издржим“, рекао је.

Навео је да би волео да сазна шта је заправо његов стварни грех.

„Не знам шта сам тачно и коме скривио да бих пролазио све ово што пролазим већ деценију. Ако је разлог чињеница што сам први, већ тада, указао у ком правцу ће ићи режим Александра Вучића, ваљда то заслужује награду и похвалу. И данас, као и пре десет година када сам на то упозорио, један човек се за све пита и одлучује о нашим судбинама као да нисмо жива бића, поставља људе од портира до председника владе и сви су му беспоговорно одани“, казао је Шкоро.

Он сматра да Вучић свакодневно диктира „заповести“ на штету народа и државе.

„И огромна већина народа се определила на ћутање као облик преживљавања под влашћу СНС-а. Ћути јер увек може горе. Вук Караџић је отргао од заборава једну реченицу насталу у времену највећих турских зулума у Србији, а која се и данас може применити на стање духа овог народа, а гласи: Мртва се глава по сокаку ваља, па се и горему нада“, рекао је Шкоро.

Навео је да је после четири година суђења због отказа у Вечерњим новостима донета пресуда у његову корист.

„Четири године трајао је процес где сам добио правоснажну пресуду на суду под контролом власти, да су ‘Новости’ све што су чиниле на челу с Ратком Дмитровићем, то урадиле на незаконити начин. Мала, али недовољна сатисфакција“, казао је.

Шкоро истиче да је у међувремену објавио две књиге „Вучић и цензура“ и „Побуна“.

„Ниједна није могла да се продаје регуларно у књижарама, иако званичне забране није било“, казао је.

На питање који су били разлози да се упусти у политичке воде, Шкоро је рекао да је хтео да борбом, знањем и упорношћу, помогне да се зло које је снашло Србију, заувек укине.

„Сувише касно сам шватио да у нашим опозиционим редовима владају правила које до савршенства спроводи власт. Да су опозицији милије њихове Кебаре и Пиље, нестручни, са сумњивим дипломама, него људи са ставом и искуством који своје знање и школске дипломе нису купили на пијаци“, сматра он.

Додао је да није било акције против власти у којој није дао допринос било као шетач или говорник на протестима.

„Као што ме је власт санкционисала, учинио је то и највећи број оних који се представљају као опозиција јер имају озбиљан проблем с људима које не могу да контролишу и који им неће аплаудирати за сваку глупост коју спроведу“, истиче Шкоро.

На питање да ли је када је остао без посла, покушао или размишљао да промени професију, Шкоро је рекао да је хтео да буде шофер или ноћни портир.

„Али ни ту није било места, јер се наводно људи плаше да ме ангажују с обзиром да сам јавности познат као жесток критичар власти, али и оних делова опозиције који се по својим поступцима не разликују много од СНС-а“, казао је.

„У сталним преиспитивањима која су неминовна кад си нон стоп на удару горих од себе, човек не може а да се не запита шта му је све ово требало“, рекао је он.

„Да сам којим случајем диловао дрогу или пљачкао банке, до сад бих одлежао своје и у овом амбијенту још био и угледан члан друштва и наравно примао редовно плату у неком јавном предузећу. Овако кад си нигде, кад су твоја знања и таленат непотребни, како се људи плаше онога што причаш, човек попут мене се стално пита како сам себи могао да дозволим да се нађем у оваквој потпуно безизлазној ситуацији“, наводи новинар.

Оцењујући стање у медијима, Шкоро је казао да је у време кад је почињао, у новинарству главни услов био да будеш писмен.

„Данас је то највећа мана. Писменост и знање су једноствано протерани из медија и никоме то не смета. Напротив. Уверени су и убеђени да баш тако треба. Неписмени уредници фаворизују неписмене новинаре, а неписмени власници их за исказано незнање, читај слугерисање, адекватно награђују“, сматра он.

Према његовим речима, истинско новинарство у Србији постоји само још у траговима.

„Лаж је у потпуности поразила истину, чињенице и докази су изгубили битку и нико их више не третира озбиљно. Превише чињеница замара бирачко тело. Важније је постало како се развела Драгана Мирковић од тога да ли обичан човек има шта да једе. Вучић је одавно постао уредник свих медија и они који су то дозволили сносе подједнаку одговорност као и онај који их уређује“, нагласио је.

Коментаришући стање у држави, Шкоро је казао да се „дозволило безвредним људима да у потпуности обезвреде живот, понижавајући и прогањајући сваког ко се усуди да другачије мисли“.

„Легализовали су лаж, некултуру и насиље, и то су им постала програмска начела преко којих управљају свима нама. Неко ко нас посматра са стране могао би да помисли како су подаништво и ропска послушност главне карактеристике народа који живи на овим просторима“, оценио је.

„Нису нам довољне најаве како ћемо постати нуклеарна депонија Европе, једина држава где ће се на плодном тлу копати литијум који ће то трајно уништити, корупција која је појела све поре друштва“, казао је.

„Пљачка и општа отимачина су постале једине привредне гране које несметано функционишу. Шизофрено понашање власти и чудно опозиције, створило је слику да је у Србији отворено интерно такмичење ко ће бити већи издајник како би се задовољили интереси странаца који су потпуно супротни од онога шта људи мисле и хоће“, рекао је Шкоро и навео да десет година „робије без суда“ није ништа спрам онога што нам тек следи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси