Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Оваквим изјавама се ствара запаљива атмосфера“: Саговорници Данаса о најновијем вређању новинара од стране Шапића и Додика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2024.

Аутор: Жељко Бошњаковић Извор: Данас

„Оваквим изјавама се ствара запаљива атмосфера“: Саговорници Данаса о најновијем вређању новинара од стране Шапића и Додика

„Нико нема право да вређа и омаловажава новинаре у обављању њиховог посла“, „Безбедност новинара се не угрожава директно, али се ствара и загрева запаљива атмосфера“, неке су од реакција саговорника Данаса на њановије увреде упућене новинарима Н1 од стране вискох функционера из Србије и Републике Српске.

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик присуствовали су сајму привреде у Мостару.

На снимку са овог сајма који су медији објавили види се како Додик вређа новинарку Н1.

„Види ти оне краве из Н1, како се зове. Она ти има своју истину, она ти саопшти и оде“, рекао је Додик на шта му је Вучић одговорио „Шта ћеш… А јеси видео конструкцију? Прво ти каже зашто је Србија крива, ал ти онда каже да се Србија не помиње.“

Вређање новинара Н1 се тај дан није завршило у БиХ.

Председник Привременог органа Александар Шапић је на конференцији за медије уместо одговра на питање новинара Н1 тој редакциији поручио да су „Лажови који су се физички искривили од зла и које ће зло појести„.

„Нико нема право да вређа и омаловажава новинаре у обављању њиховог посла. Свако ко је незадовољан радом новинара има институционалне или макар пристојне начине да своје незадовољство изрази“, каже за Данас Слободан Ћирић потпредседник Удружења новинара Србије.

Подсећа и на законску обавезу носилаца јавних функција да, како каже, трпе изношење критичких мишљења која се односе на резултате њиховог политичког рада, без обзира да ли се лично осећају повређеним.

„Уз све то, неким нашим носиоцима јавних функција вреди јавно поручити да им баш недостаје политичке културе која, поред осталог, подразумева и пристојан однос према представницима медија, без обзира на то да ли им се допада уређивачка политика тих медија. Политичари би требало да одговарају на новинарска питања, а не да вређају и омаловажавају новинаре“, каже Ћирић.

Адвокат Родољуб Шабић овакво опохђење Додика и Шапића према новиарима карактерише као недопустиво.

„Ради се о односу који говори о потпуном одсуству одговорности јавних финкционера према и обавезама које и по законима имају према јавности коју новинари представљају и заступају. Можда и горе од тога је то што практикују речник који је испод најнижег прихватљивог нивоа понашања за било кога а поготово за јавног функционера“, каже Шабић.

Додао је и да овакви поступци показују „неспособност“ тих јавних функционера да нормално комуницирају са јавношћу као и да говоре о њиховом о њиховом страху од јавности, и одполагања рачуна за оно што раде.

Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара каже да су изјавама Додика и Шапића новинари недвосмислено изложени увредама, које су апсолутно недопустиве.

„Оцењивањем, процењивањем новинара на такав начин, њихова се безбедност не угрожава директно, али се ствара и загрева запаљива атмосфера, коју с великим напорима медијска заједница настоји да угаси. Пламен који такве изјаве одржавају може се само распламсати, не сам од себе угасити“, каже Матић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси