Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вла­си ко­ла­те­рал­на ште­та у слу­ча­ју уби­ства Дан­ке Илић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2024.

Аутор: Оливера Милошевић Извор: Политика

Вла­си ко­ла­те­рал­на ште­та у слу­ча­ју уби­ства Дан­ке Илић

На­кон што се са­зна­ло да су дво­ји­ца осум­њи­че­них Вла­си, у не­до­стат­ку ва­лид­них ин­фор­ма­ци­ја чак и на на­ци­о­нал­ним фре­квен­ци­ја­ма де­фи­ло­ва­ли су ра­зни ана­ли­ти­ча­ри ши­ре­ћи пред­ра­су­де о при­пад­ни­ци­ма ове за­јед­ни­це и ис­точ­ној Ср­би­ји.

Чим је из ис­тра­ге о не­стан­ку ма­ле Дан­ке Илић из Бо­ра у јав­ност до­спе­ла ин­фор­ма­ци­ја да је је­дан од осум­њи­че­них по­ли­ци­ји да­вао из­ја­ву на вла­шком, а ка­сни­је и да су обо­ји­ца ухап­ше­них Вла­си, у мно­гим ме­ди­ји­ма ак­ту­е­ли­зо­ва­на је ман­тра о вла­шкој ма­ги­ји, а при­пад­ни­ци ове на­ци­о­нал­не ма­њи­не пред­ста­вље­ни су као на­род склон ри­ту­а­ли­ма, те „да ни­шта ни­је не­мо­гу­ће че­га се Вла­си до­се­те”.

У не­до­стат­ку ва­лид­них ин­фор­ма­ци­ја чак и на на­ци­о­нал­ним фре­квен­ци­ја­ма де­фи­ло­ва­ли су ра­зни ана­ли­ти­ча­ри и та­ко­зва­ни те­о­ре­ти­ча­ри за­ве­ра ши­ре­ћи пред­ра­су­де о Вла­си­ма и ис­точ­ној Ср­би­ји, ге­не­ра­ли­зу­ју­ћи та­ко чи­тав је­дан на­род и део Ср­би­је ко­ји ма­хом на­ста­њу­ју. Са­свим ло­гич­но, тај на­ра­тив пре­лио се на дру­штве­не мре­же где је оби­чан свет, де­тек­тив­ски на­стро­јен и же­љан осве­те и сен­за­ци­је, ра­за­пи­њао Вла­хе као крив­це за Дан­ки­ну смрт.

Нај­ве­ћу те­жи­ну ипак има­ла је из­ја­ва ак­ту­ел­ног на­чел­ни­ка УКП Ни­но­сла­ва Цмо­ли­ћа да „је та сре­ди­на спе­ци­фич­на” на ко­ју су се хор­ски на­до­ве­зи­ва­ли ра­зни бив­ши чел­ни­ци и опе­ра­тив­ци по­ли­ци­је, ко­ји су спе­ку­ли­са­ли о по­ве­за­но­сти вла­шке оби­чај­не тра­ди­ци­је са уби­ством. Пред­ња­чио је ка­блов­ски ка­нал Ин­фор­мер ТВ, на ко­ме се од јед­ног пси­хо­ло­га у сту­ди­ју мо­гло чу­ти да су осум­њи­че­ни за уби­ство ма­ле Дан­ке „ти­пич­ни пред­став­ни­ци тог вла­шког кра­ја”, на шта се на­до­ве­зао бив­ши на­чел­ник Оде­ље­ња за крв­не де­лик­те, са оце­ном „да је у тра­ди­ци­ји Вла­ха да на­кон уби­ства не са­ра­ђу­ју са над­ле­жним ор­га­ни­ма”.

Он је твр­дио и да Вла­си има­ју нај­мор­бид­ни­ја уби­ства у са­вре­ме­ној кри­ми­на­ли­сти­ци, а на пи­та­ње но­ви­нар­ке ода­кле до­ла­зи та мор­бид­ност, то је из­ме­ђу оста­лог по­ве­зао са вла­шком ма­ги­јом. Још је­дан бив­ши при­пад­ник по­ли­ци­је, ово­га пу­та са те­ле­ви­зи­је са на­ци­о­нал­ном фре­квен­ци­јом, по­ве­зи­вао је уби­ство у око­ли­ни Бо­ра са вла­шким мен­та­ли­те­том, а то је би­ла кап у ча­ши за ову на­ци­о­нал­ну ма­њи­ну. Оштро је ре­а­го­вао Ми­ки Ја­но­ше­вић, за­ме­ник гра­до­на­чел­ни­ка Бо­ра, и сам Влах, осу­див­ши ова­кве на­сту­пе, због ко­јих, ка­ко је ре­као, усред огром­ног тру­да да се про­на­ђе те­ло де­вој­чи­це они мо­ра­ју да тро­ше вре­ме да об­ја­шња­ва­ју да су нор­мал­ни љу­ди.

„Сва­ко ко је по­чи­нио зло­чин мо­ра да од­го­ва­ра, али то ни­ка­кве ве­зе не­ма са вла­шком кул­ту­ром и тра­ди­ци­јом. Жао ми је што су осум­њи­че­ни при­пад­ни­ци вла­шког на­ро­да, али не мо­же се ге­не­ра­ли­зо­ва­ти да су Вла­си уби­це. Ово је вр­ху­нац лу­до­сти, глу­по­сти и не­зна­ња тзв. но­ви­на­ра и струч­ња­ка, и пре­вр­ши­ло је сва­ку ме­ру.

Ди­же­те ти­ра­же на му­ци љу­ди и осу­ђу­је­те све нас ов­де да смо са­у­че­сни­ци у зло­чи­ну, а ми 12 да­на да­но­ноћ­но пре­тра­жу­је­мо те­рен у овом кра­ју и не по­др­жа­ва­мо ни­ко­га ко ова­кав зло­чин мо­же да учи­ни. Још јед­ном ли спо­ме­не­те у ова­квом кон­тек­сту Вла­хе као на­род и ис­точ­ну Ср­би­ју, под­не­ће­мо ту­жбу”, ка­зао је за­ме­ник гра­до­на­чел­ни­ка Бо­ра у ви­деу ко­ји је об­ја­вио на „Феј­сбу­ку”.

Дан ра­ни­је ре­а­го­вао је и На­ци­о­нал­ни са­вет Вла­ха (НСВ) са се­ди­штем у Пе­тров­цу на Мла­ви, апе­лу­ју­ћи на ме­ди­је да се стро­го др­же но­ви­нар­ске ети­ке и не до­зво­ле ра­зним та­ко­зва­ним ана­ли­ти­ча­ри­ма да из­но­се не­и­сти­не и из­ми­шљо­ти­не о вла­шком на­ро­ду, што ни­је пр­ви пут.

„Исте те ’екс­пер­те и но­ви­на­ре’ оба­ве­шта­ва­мо да су Вла­си при­пад­ни­ци по­ли­ци­је, ту­жи­ла­штва, суд­ских ор­га­на, из­вр­шне вла­сти, за­ко­но­дав­не вла­сти, ло­кал­них са­мо­у­пра­ва, обра­зов­ног, здрав­стве­ног и це­ло­куп­ног дру­штве­ног си­сте­ма, те ка­да го­во­ре о Вла­си­ма, го­во­ре о сво­јој др­жа­ви”, на­вео је Но­ви­ца Ја­но­ше­вић, пред­сед­ник НСВ-а. Осу­ди се при­дру­жио и По­крет Вла­ха Ср­би­је уз апел да се на вла­шки на­род не упи­ре пр­стом јер им се та­ко чи­ни огром­на ште­та.

Огла­си­ло се овим по­во­дом и Ми­ни­стар­ство за људ­ска и ма­њин­ска пра­ва и дру­штве­ни ди­ја­лог кон­ста­ту­ју­ћи да је ши­ре­ње не­га­тив­них и ла­жних ста­во­ва, пред­ра­су­да и сте­ре­о­ти­па о при­пад­ни­ци­ма вла­шке на­ци­о­нал­не за­јед­ни­це у су­прот­но­сти са про­пи­си­ма и де­мо­крат­ским вред­но­сти­ма на­шег дру­штва.

„То нај­че­шће до­ла­зи од стра­не тзв. ана­ли­ти­ча­ра, ко­ји мон­стру­о­зност овог зло­чи­на по­ку­ша­ва­ју да по­ве­жу с про­сто­ром и дру­штве­ним ам­би­јен­том у ко­јем жи­ве Вла­си, што не са­мо да је не­и­сти­ни­то већ на­но­си ште­ту Вла­си­ма у Ср­би­ји као ви­ше­на­ци­о­нал­ној и мул­ти­кон­фе­си­о­нал­ној др­жа­ви”, на­ве­ло је ми­ни­стар­ство уз апел да се сви кло­не ин­тер­пре­та­ци­ја ко­је ни­су за­сно­ва­не на чи­ње­ни­ца­ма и вре­ђа­ју до­сто­јан­ство и ин­те­гри­тет по­је­ди­на­ца или од­ре­ђе­них гру­па ста­нов­ни­штва.

Под­се­ћа­мо, Ко­декс но­ви­на­ра Ср­би­је стро­го за­бра­њу­је ши­ре­ње ет­нич­ких сте­ре­о­ти­па, а лич­не пред­ра­су­де но­ви­на­ра не сме­ју да бу­ду об­ја­вље­не ни у ка­квом кон­тек­сту. Не­до­пу­сти­во је ко­ло­кви­јал­но, по­грд­но и не­пре­ци­зно на­зи­ва­ње од­ре­ђе­не гру­пе, а по­себ­но је у овом кон­тек­сту зна­чај­на смер­ни­ца по ко­јој се у из­ве­шта­ји­ма о кри­вич­ним де­ли­ма на­ци­о­нал­на и сва­ка дру­га при­пад­ност по­ми­њу са­мо у слу­ча­ју ка­да је она у не­по­сред­ној ве­зи с вр­стом и при­ро­дом по­чи­ње­ног кри­вич­ног де­ла.

То у слу­ча­ју уби­ства Дан­ке Илић, сва­ка­ко ни­је. Али хај­ка на јед­ну на­ци­о­нал­ну ма­њи­ну уз оба­ве­зне клик­бејт на­сло­ве, са­мо је део ме­диј­ске ма­те­ма­ти­ке ко­ја не пре­по­зна­је ни­чи­ји бол, пат­њу ни ети­ку. За­то смо све­до­ци да је цео етич­ки ко­декс но­ви­на­ра пре­кр­шен у слу­ча­ју из Бањ­ског по­ља, баш као и на­кон уби­ста­ва у „Риб­ни­ка­ру”, Ма­лом Ораш­ју и Ду­бо­ни.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси