Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СИНОС у посети запосленима у ТВ Суботица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2024.

Извор: СИНОС

СИНОС у посети запосленима у ТВ Суботица

Представнице Синдиката новинара и медијских радника Србије (СИНОС) извршна директорка Драгана Чабаркапа и чланица Извршног одбора Нада Калкан посетиле су запослене у ТВ Суботица и позвале их да се синдикално организују.

Разговарале су и са власником и директором Владаном Стефановићем који их је обавестио да је у његовом власништву укупно осам мадија - четири телевизије, две радио станице, један магазин и једне новине и да сваки од ових медија има и портал. У њима је запослено 35 људи, двоје има миниману зараду док се остале крећу од 55.000 динара до двoструко виших, зависно од посла који колеге обављају. Програм се емитује на српском, мађарском, хрватском и буњевачком језику.

Медији у власништву Стефановића су део организације ComNet која има 300 електронских медија. Стефановић је оснивач овог пословног удружења и потпредседник.

Представнице СИНОС позвале су Стефановића да се придружи пословним удружењима која су најавила спремност да оснују послодавачку организацију у медијској делатности која би била партнер синдикатима у социоекономском дијалогу ради потписивања гранског колективног уговора.

Синдикат новинара и медијских радника Србије једини је синдикат који је имао свог представника у Радној групи Владе Србије за израду Медијске стратегије, Радној групи за израду Нацрта Закона о јавном информисању и медијима  и у Радној групи  за имплементацију Акционог плана. СИНОС инсистира да се одредбе у овим документима које се односе на успостављање дијалога ради потписивања гранског колективног уговора доследно примене.

Циљ СИНОС-а је потписивање гранског колективног уговора који би обезбедио бољу заштиту и економски положај новинара и медијских радника. Идеја је да се у оквиру будућег гранског колективног уговора за новинаре и медијске раднике сачине посебни уговори за јавне сервисе, штампане медије, националне и локалне електронске медије, портале и фриленсере.

Намeра је да се на овај начин побољшају и заштите већ стечена права запослених у медијима, али и да се  омогући свим новинарима и медијским радницима да буду обухваћени правима и обавезама из колективног уговора.

СИНОС се залаже да се и у Србији примене европски стандарди у области радних права медијских радника за шта има подршку Удружења новинара Србије (УНС) и Међународне федерације новинара (ИФЈ).

Посета Телевизији Суботица организована је у оквиру кампање СИНОС за синдикално оснаживање новинара и медијских радника коју подржава  ИФJ  кроз  пројекат УТУ (Синдикати за синдикате) и Шведским синдикатом новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси