Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Желим да поручим сваком раднику да је наша снага у синдикатима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 04. 2024.

Извор: ИФЈ, СИНОС

Желим да поручим сваком раднику да је наша снага у синдикатима

Љиљана Шашић ради на Радио-телевизији Војводине (РТВ), регионалном јавном сервису у српској покрајини Војводини, око 20 година. Обављала је високе функције као што су уредница, репортерка и водитељка - све без сталног радног уговора.

Све се променило када је Љиљана затражила помоћ од Синдиката новинара Србије (СИНОС), и то синдикално. До данас је више од 50 медијских професионалаца на РТВ-у потписало уговоре на неодређено време, захваљујући револуционарном споразуму који је добио СИНОС. То је победа синдиката, а има још тога.

Љиљанин случај није био изолован.

Око 135 медијских професионалаца радило је на краткорочним, повременим и несигурним уговорима дуги низ година на РТВ – деценијама, у случају Љијане. Кампања СИНОС-а, коју је подржала Међународна федерација новинара (ИФЈ) као део њеног пројекта Унија за унију (УТУ), разоткрила је неправедне услове рада којима су ови медијски професионалци били изложени.

„Успела сам после две деценије да добијем борбу за право на плаћени годишњи одмор, боловање и друга законом загарантована права која радници добијају по заснивању радног односа у Србији“, објашњава новинарка РТВ и синдикалац СИНОС-а Љиљана.

„Сва та права сам заслужила својим напорним радом и посвећеношћу свом послу, али нисам могла да нађем снагу и одлучност да их повратим док не потражим савет од СИНОС-а. Објаснили су моја права и, уз ИФЈ, охрабрили ме да се борим за њих”.

СИНОС је преузео вођство у Љијанином случају, који је погодио још 135 медијских професионалаца на РТВ. Након што су схватили да су подвргнути сличним несигурним условима рада, одлучили су да заједно поврате своја права из радног односа. Јединство чини снагу.

Представници синдиката су медијској кући изложили неправедну ситуацију. Министарство за информисање и телекомуникације земље, послодавац РТВ и синдикат договорили су се 10. новембра 2023. да реше незаконито несигурно запошљавање.

„Мој активизам у СИНОС-у била је варница која је покренула решавање проблема прекарничких радника који је погодио више од стотину колега у нашој медијској кући.

 

„Научила сам да се само уједињењем можемо борити против незаконитости у систему и сваком раднику желим да поручим да је наша снага у синдикатима. Што нас је више и што смо уједињенији, то имамо веће шансе да се изборимо за своја радничка права”.

До краја децембра 2023. године, тринаест медијских професионалаца потписало је уговоре на неодређено време са својим послодавцем РТВ. У фебруару 2024. уследило је још тридесет, а у априлу још десет.

Договор са руководством РТВ-а и министарством је да ц́е преостали запослени у медијима добити уговоре на неодређено време до краја 2024. године. Све захваљујуц́и решености радника да се учлане у њихов синдикат и револуционарном споразуму који је добио СИНОС.

„Ја ћу заједно са синдикалним колегама учинити све да тако и буде“, тврди Љиљана.

ИФЈ је радио са Синдикатом  новинара Србије (СИНОС) и другим синдикатима Западног Балкана на пројекту „Дигитално организовање – ЦЕЕ“ од 2018. до 2022. године, у партнерству са Union to Union и Шведским синдикатом новинара.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

10.04.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 19:12

bezobrazluk

laz

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси