Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Родољуб Шабић тужен због изношења мишљена на седници Комисије за жалбе Савета за штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2024.

Аутор: НУНС Извор: НУНС

Родољуб Шабић тужен због изношења мишљена на седници Комисије за жалбе Савета за штампу

Члан Комисије за жалбе Савета за штампу, адвокат Родољуб Шабић рекао је синоћ на седници овог тела да је адвокат Немања Алексић поднео тужбу против њега због повреде части и угледа јер је на претходној седнци, када се одлучивало о жалби коју је Алексић упутио Савету за штампу, рекао да је „он склон изношењу неистинитих чињеница“.

„29. фебруара смо овде имали седницу и разматрали жалбу адвоката Алексића. Ја сам тада био против предлога да се та жалба усвоји и аргументовао сам своје мишљење. Тада сам рекао да је он склон изношењу неистинитих чињеница и да чињенице износи фрагментарно“, рекао је Шабић.

Како је навео, свој став је аргументовао случајем „Весићеве покретне канцеларије“, за коју је тадашњи заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао да је поклон од Алексића, а када су схватили да тако заправо крше Закон о спречавању корупције, појавио се уговор који показује да то није поклон Весићу већ скупштини града.

Генерална секретарка Независног удружења новинара Србије Тамара Филиповић Стевановић каже да је ово нови начин притиска на Комисију за жалбе који до сада није виђен.

“Савет за штампу и Комисија за жалбе овог саморегултаорног тела су по свим извештајима домаћих и међународних организација и институција најздравије медијско ткиво у Србији. Ми као једни од оснивача Савета смо очекивали да ће, сада када су одлуке Савета за штампу добиле своје заслужено место у Закону о јавном информисању у делу који се односи на доделу новца грађана медијима за производњу садржаја у интересу јавности, Савет за штампу бити под додатним притиском свих оних који се не придржавају стандарда професије и оних који такав став подржавају”, рекла је Тамара Филиповић Стевановић.

Подсетимо, нови Закон о јавном информисању и медијима предвиђа одредбу према којој Министарство информисања, Покрајински секретаријат за информисање и локалне самоуправе морају да узму у обзир одлуке Комисије за жалбе Савета за штампу приликом одлучивања којим медијима ће бити додељен новац путем конкурса за суфинансирање пројеката производње медијског садржаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси