Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Економско новинарство није баук, али захтева стално усавршавање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2024.

Аутор: Нова економија Извор: Нова економија

Економско новинарство није баук, али захтева стално усавршавање

Медијско извештавање о економији не мора да буде ни досадно ни сувопарно, али је за приближавање ове важне теме јавности новинарима неопходно стално усавршавање, главна је порука овогодишње Школе економског новинарства, коју је Нова економија организовала у марту.

У Србији зато и постоји мањак добрих економских новинара, за којима сваки дан расте потражња – и то не само у медијима, већ и у другим индустријама.

Нова економија је у протеклим годинама организовала преко 15 двонедељних обука на ову тему за новинаре и студенте новинарства.

На овогодишњи конкурс се јавило преко тридесет заинтересованих кандидата, а за полазнике је одабрано њих петнаест.

Међу полазницима су се нашли новинари редакција Глас јавности, портала Нова.рс, Врањске и 021, телевизије Б92 и студенти друштвених факултета са новинарским искуством.

Током двонедељне обуке, полазници су се упознали са неким од кључних економских концепата, попут анализе државног буџета, процесом планирања и прикупљања јавног новца (као и трошења истог), пореском и пензионом политиком у Србији, као тумачењем финансијских извештаја предузећа.

На пољу новинарства, полазници су учили о фацт-чецкинг-у у економском новинарству, облицима медијских манипулација, као и отвореним базама податка путем којих могу да проверавају податке.

Одговоре на ова и многа друга питања полазницима су понудили ЦФО Гомеx-а Никола Марковић, бивши члан Фискалног савета Владимир Вучковић, Весна Радојевић из КРИК-а, члан Фискалног савета Никола Алтипармаков и Бранко Чечен, новинар и бивши директор Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Школа економског новинарства спроводи се уз финансијску подршку Европске уније, као део пројекта „Домино ефекат – борба против лазних вести у области економије”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси