Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Има и елемената говора мржње": Редакција Данаса пријавила претње Владе Георгиева
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2024.

Аутор: Жељко Бошњаковић Извор: Данас

"Има и елемената говора мржње": Редакција Данаса пријавила претње Владе Георгиева

Певач Владо Георгиев је овог викенда на друштвеној мрежи „X“ упутио претње редакцији Данаса, написавши, између осталог, „запалити вас треба колико Данас“.

Драгољуб Петровић, главни и одговорни уредник Данаса, каже да је редакција претње Владе Георгиева пријавила адвокатима НУНС-а у понедељак, а они су пријаву проследили даље надлежним органима.

„Редакција листа и портала Данаса је навикла да добија претње од углавном анонимних “патриота” са друштвених мрежа, и то смо редовно пријављивали тужилаштву и полицији када проценимо да претња угрожава безбедност наших новинара. Сада је у питању популарни певач, јавна личност и мислимо да је то много озбиљнија ствар јер ви као неко ко креира јавно мнење на тај начин дајете идеју разним манијацима да се обрачунају са члановима наше редакције", каже Петровић за Данас.

Он додаје да су у септембру прошле године стигле претње Данасу на Фејсбуку, као коментар на текст “Каква је улога СПЦ у трагичним догађајима на Косову”.

„Тада су нам такође претили спаљивањем, па је полиција ухапсила човека који је то радио. Ако је један грађевински радник из Крушевца ухапшен и процесуиран зато што је на Фејсбуку написао да ће Данас бити спаљен, не видим разлог да полиција и тужилаштво исто не поступе и са Владом Георгиевим чије су претње много горе. Важно је да држава пошаље јасан сигнал да новинарима нико не сме да прети, ни лудаци, ни политичари, ни грађевински радници, а ни популарни певачи“, каже Петровић.

Главни уредник Данаса указује и да сви који се не слажу са неким текстом на порталу или у листу Данас увек могу послати своје реаговање које ће уредништво објавити.

„Ми смо познати као слободан и отворен медиј, ко год на пристојан начин жели да нас критикује или полемише може то да уради и на нашим страницама, али претње не желимо да толеришемо и надамо се да ће сви они, па и Георгиев, одговарати по закону“, каже Петровић, подсећајући да до данашњег дана није разрешено ко је у новембру 2022. године послао претећу имејл поруку у којој се претило запосленима у Данасу да ће завршити као париски Шарли Ебдо.

Адвокат НУНС-а Раде Ђурић, који је саставио кривичну пријаву против Георгиева, каже да претња упућена нашој редакцији има довољно елемената да се испита.

„Остало је на тужилаштву. Језик је јако груб, иако нема директне претње делује ми да је то доста озбиљно. Неки термини се везују и за говор мржње, али свакако с обзиром на то ко изјављује, на утицај који има та особа, овај случај јесте за поступање – макар да се провери“, каже Ђурић.

Веран Матић, члан Сталне радне групе за безбедност новинара и председник Управног одбора АНЕМ-а, каже да Владо Георгиев у својим претњама упућеним Данасу употребљава и изразе који се могу подвести под говор мржње.

„‘Усташе обичне“ – такав говор појачава снагу претеће поруке, односно позива на ломачу од редакције Данаса“, каже Матић.

Додаје да „Запалити вас треба колико ‘Данас'“ представља поруку којом се може угрозити безбедност новинара.

„На какав год начин изречено, да би се избегле одредбе Кривичног законика, ова порука се може прочитати као позив на паљење редакције и самим тим угрожавање живота запослених“, напомиње Матић.

Чињеница да је у питању јавна личност са великим бројем пратилаца, како каже наш саговорник, додатно повећава опасност од ове претње.

„Ова претња може и подстрекачки деловати на насилне и особе за психичким проблемима“, наводи Матић.

Код оваквих претњи је, истиче, важно да их редакција пријави регуларним путем преко контакт тачака тужилаштву и МУП-у.

„Мислим да је важно да тужилаштво саслуша Георгиева, о томе шта је мислио када је писао ову претњу“, каже Матић.

Каже и да новинари све више постају мета само због тога што су новинари.

„Додатно, када се новинари и медији таргетирају, оптужују од стране политичког естаблишмента, таблоида, екстремиста, врло брзо се претапају у претњена друштвеним мрежама, или путем електронске поште обично анонимно али и отворено, као што је овде реч. Осећају се силно, јер рачунају на некажњивост“, каже Матић.

Слободан Ћирић, потпредседник Удружења новинара Србије, каже да ово удружење заступа принципијелни став да нико нема право да вређа и прети новинарима.

„Свако има право да своје незадовољство медијским садржајима манифестује на цивилизован начин, користеци постојеће институциналне оквире или бар пристојан речник“, каже Ћирић, коменатришући претње које је Владо Георгиев на мрежи „X“ упутио нашој редакцији.

Он додаје да увреде новинарима које долазе од познатих личности свакако имају већу тежину.

„Оне носе и већу опасност по новинарски рад, јер су познате личности често особе на које се многи угледају, без обзира да ли су у праву или не“, каже Ћирић.

Према његовом мишљењу Георгиев је показао елементарну непристојност у својим претњама на мрежи „X“.

„Владо Георгиев, сјајни музичар, певач, композитор, оваквим иступом, под условом да је све тачно пренето у медијима, показао је најпре елементарну непристојност, потом и незнање о основним елементима новинарског посла у којем непроверена информација може бити врло опасна и у ком се свака реч проверава“, прича Ћирић.

Одговор на питање шта доприноси оваквом расположењу према новинарима и медијима, како каже наш саговорник, вероватно лежи у погледу који систем има на новинарство.

„Систем новинарство види као друствено политички рад у служби државе и власти, а не као критичко сагледавање стварности у трагању за истином“, закључује Ћирић.

Подсећања ради, Владо Георгиев је за викенд изнео низ претњи и увреда на рачун Данаса, јер у вести о терористичком нападу у Москви он није окарактерисан тако, већ као „пуцњава“. То је била прва вест о овој трагедији и није било довољно доказа да би се она назвала „терористичким нападом“.

Георгиев  је испод вести текста оставио коментар: “Да бог да вас рак појео. Срам вас било, запалити вас треба колико Данас“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси