Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Европска федерација новинара (ЕФЈ): Темељно истражити нападе на новинаре у Новом Саду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2024.

Аутор: Бета Извор: Данас

Европска федерација новинара (ЕФЈ): Темељно истражити нападе на новинаре у Новом Саду

Европска федерација новинара (ЕФЈ) упозорила је данас да је ескалација претњи и насиља које су доживели новинари у Новом Саду, достигли „невиђени ниво у протеклих четрнаест дана“.

У заједничком саопштењу, које поред ЕФЈ потписују и Међународна федерација новинара (ИФЈ), European Centre For Media Freedom (ЕЦПМФ), ОБЦ Трансеуропа (ОБЦТ), International Press Institute (ИПИ), Free Press Unlimited (ФПУ) и SafeJournalists Network, позивају се власти у Србији да „одмах и темељно истраже упорне нападе“ на новинаре и осигурају да починиоци буду одговарајуће процесуирани.

„Само у року од десет дана, не мање од седам новинара суочило се са претњама и нападима само у граду Новом Саду. Било да су у питању физички напади, вербално злостављање, онлине узнемиравање или претње смрћу, способност српских новинара да обављају свој посао озбиљно је угрожена, а њихова безбедност је у ризику“, стоји у саопштењу.

Наводи се и да су 8. марта, када су вербално нападнути новинари Танјуга, Телевизије Курир и Радија 021 вербално злостављани приликом извештавања испред Центра за социјални рад, где присутни полицајци нису реаговали.

Додаје се да је и дописница Н1 Ксенија Павков примила бројне онлајн увреде и претње физичким насиљем због свог извештавања о демонстрацијама.

Убрзо су лидери Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), Ана Лалић Хегедиш и Динко Грухоњић, примили хиљаде онлајн претњи смрћу путем друштвених мрежа и имејлова.

„Ана Лалић Хегедиш била је мета застрашујућих претњи смрћу, укључујући и оне сексуалне природе и увреде, такође усмерене према НДНВ-у који предводи, због коментара које је изнела о национализму на фестивалу ‘Ребеду’ у Дубровнику где је била позвана као панелисткиња“, оценили су из ЕФЈ.

Додали су и да је Грухоњић мета јавне кампање линчовања, укључујући претње физичким насиљем од објављивања видео монтаже са изводима из његовог наступа на фестивалу Ребеде у Дубровнику прошле године.

„Придружујемо се Мрежи безбедних новинара у позиву званичницима да се уздрже од циљања медија у Србији. Њихова непријатељска реторика легитимизује и нормализује вербално и физичко насиље над новинарима и медијским радницима“, навели су они.

Такође, власти у Србији позивају се да „гарантују сигурно окружење за новинаре“ и омогуће им да раде без страха за своје животе, и да ставе тачку на неприхватљиву културу некажњавања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси