Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одржан вебинар на тему безбедности новинара у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2024.

Аутор: НУНС Извор: НУНС

Одржан вебинар на тему безбедности новинара у Србији

Први вебинар на тему борбе против некажњивости злочина над новинарима у Србији одржан је јуче у организацији Европске федерације новинара (ЕФЈ) и Удружења новинара Србије. На вебинару су учествовали новинари из Србије, као и представници домаћих и међународних новинарских удружења.

На почетку вебинара о правоснажној пресуди за убиство новинара Славка Ћурувије говорила је Ивана Стевановић, извршна директорка „Славко Ћурувија фондације“.

Веран Матић је представнике међународних организација упознао са радом Сталне радне групе за безбедност новинара. Такође, говорио је и о тренутном стању када је безбедност новинара у Србији у питању. Он је поменуо скорашње случајеве у којима су нападане новинарке Верица Маринчић, Ксенија Павков и Ана Лалић.

На вебинар се укључила и Ана Лалић, против које се последњих десет дана води оркестрирана кампања. Она је говорила о претњама и притисцима са којима се суочава. Рекла је да се не осећа безбедно и да размишља да се са породицом пресели у другу државу.

Ситуација по безебдност новинара у Србији је толико ескалирала да нису довољна саопштења и отоврена писма домаћим и међународним институцијама, већ је потребна конкретна акција, закључили су учесници вебинара. Они су се сложили да је потребно да се изврши конкретан међународни притисак на власт и институције у Србији како би обезбедили сигурније окружење за рад новинара.

Председница Европске федерације новинара (ЕФЈ) Маја Север пружила је подршку новинарима из Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси