Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРОДИ тражи да РЕМ надгледа српске медије доступне у Хрватској, током изборне кампање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2024.

Извор: Бета

БИРОДИ тражи да РЕМ надгледа српске медије доступне у Хрватској, током изборне кампање

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) позвао је данас Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) да током кампања за предстојеће парламентарне изборе у Хрватској, спроведе мониторинг извештавања пружалаца медијских услуга, који су у његовој надлежности, а доступни су и у Хрватској, преко кабловских оператера.

БИРОДИ је у саопштењу навео да је исто пуступио у случају председничких и парламентарних избора у Црној Гори, те да његова иницијатива правну основу има у Закону о потврђивању Европске конвенције о прекограничној телевизији.

У саопштењу пише и да додатни аргумент за у иницијативу су управо налази БИРОДИ мониторинга извештавања телевизија у надлежности РЕМ током тих избора у Црној Гори.

Те телевизије, како је наведено, су у извештавању „биле у функцији етно-националне хомогенизације у Црној Гори, а не јачања изборног интегритета и демократске улоге медија у изборном процесу“.

„Наиме, телевизије, које су у надлежности РЕМ, а пре свега ТВ Хаппy, кршиле су Правилник о заштити људских права у области пружања медијских услуга на шта РЕМ, и поред пријава, није реаговао до данас“, пише у саопштењу.

БИРОДИ је најавио да ће, као и случају претходни избора у Црној Гори, анализирати извештавање телевизија, које су у надлежности РЕМ, у делу централних информативних емисија.

Анализираће и извештавање Хрватске радио телевизије и поредити са налазима о извештавању РТС током прошлогодишњих парламентарних избора у Србији укључујући и извештавање о листама националних мањина у обе државе, додаје се у саопштењу БИРОДИ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси