Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бачки Петровац, Стара Пазова и Ковачица још увек без расписаних медијских конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2024.

Аутор: Владимира Дорчова Валтнерова Извор: Storyteller

Бачки Петровац, Стара Пазова и Ковачица још увек без расписаних медијских конкурса

Општине Бачки Петровац, Ковачица и Стара Пазова још увек нису расписале конкурсе за суфинансирање медијских пројеката, или су их добро сакриле на својим званичним сајтовима.

Према новом Закону о јавном информисању и медијима и одговарајућим Правилником о суфинансирању пројеката у области јавног информисања су све локалне самоуправе биле дужне да конкурсе распишу до 1. марта 2024. године.

Ово јесте проблематично зато што је то сада противзаконито, изјавила је за Storyteller Тамара Филиповић Стевановић, генерална секретарка Независног удружења новинара Србије (НУНС).

„Чланом 149 Закона о јавном информисању и медијима прописана је новчана казна у износу од 50.000 до 150.000 динара за одговноно лице у органу који треба да распише конкурс, уколико то не уради у законом предвиђеном року. Поред тога што је закон прекршен, проблем је што то показује озбиљан ниво небриге локалне самоуправе за јавно информисање у њиховој заједници“, рекла је Филиповић Стевановић.

С друге стране, у појединим локалним самоуправама конкурсни процес је окончан, али на сцени су старо-нове ситуације, у којима комисије за спровођење медијских конкурса несразмерно додељују финансијска средства медијима блиским власти, као што је случај у Новом Пазару, или су буџети за суфинансирање медијских садржаја драстично смањени, као што је случај у Новом Саду и Панчеву. Наиме, ова два града су ове године издвојили шест, односно девет пута мање новца за медије, него што је то било прошле године.

Према речима Тамаре Филиповић Стевановић из НУНС-а, ситуација је онаква какву је Коалиције за слободу медија очекивала, а то је да се опет закони не имплементирају у маниру у ком су донети.

„Више локалних самоуправа је смањило своје буџете за по четири, пет, али и по десет пута у односу на претходну годину и на тај начин показују да су вероватно буџете преоријентисали на неке друге буџетске линије које ће им омогућити да опет новац поделе подобним медијима“, рекла је генерална секретарка НУНС-а.

Најновији пример је Бајина Башта која има буџет од 8.000.000 динара за јавно информисање, али само десети део тога је определила за конкурс, што је срамотно, додаје Филиповић Стевановић.

„С друге стране имамо Нови Пазар који по старом добром старом обичају додељује несразмерно много новца једном медију, 92%, а осталих 8% се дели на све остале медије. Све ово је злоупотреба законских решења и док год будемо само гледали како да изиграмо законе, неће се ништа променити и ово друштво ће све више и више бити заробљено“, закључила је она.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси