Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спрема ли се Телеком за преузимање Курира од фирме Wireless Media
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2024.

Извор: Н1

Спрема ли се Телеком за преузимање Курира од фирме Wireless Media

Оснивање три нове сестре-фирме и пребацивање дуга од 28 милиона евра са Wireless Media д.о.о. на новоосновано предузеће WMG Media могло би да укаже да се спрема улазак Телекома Србија у власништво Курира и других медија који послују у оквиру предузећа Mondo Inc.

Нови медијски закони којима је државном Телекому омогућено да буде власник медија усвојени су 26. октобра 2023. године. Нови прописи стигли су десетак дана по истеку петогодишњег рока након којег Телеком може да, од предузећа Wireless Media, откупи читав удео у компанији Mondo Inc, која издаје дневни лист Курир, неколико магазина, у оквиру којег послује Курир ТВ, али и друге фирме.

Овај откуп удела у компанији Mondo Inc ишао би кроз конверзију дуга у власништво. Јер претходно је, подсетимо, Телеком у фирму Wireless Media уложио – 38 милиона евра, према уговору од 15. октобра 2018, а који је у јавност у августу 2020. изнела народна посланица Мариника Тепић.

А Wireless Mediaд.о.о. је власник поменутог предузећа Mondo Inc, регистрованог за делатност – дистрибуција кинематографских дела, аудио-визуелних дела и телевизијског програма.

Нове фирме у Wireless Media групи

Да се дешава нека врста власничке консолидације у оквиру Wireless Media групе – матичне фирме у оквиру које послује готово 20 предузећа,  показују недавне забележбе у Агенцији за привредне регистре.

Предузеће Wireless Media д.о.о. које је склопило поменути уговор с Телекомом, кћерка је фирма матичног предузећа Wireless Media Група, која је до пред крај септембра 2023. пословала под именом Мобил Медиа.

Кћерка Wireless Media добила је 7. марта 2024. године – још три сестре, настале издвајањем.

Та најстарија сестра-фирма, Wireless Media, разделила је имовину, потраживања и обавезе својим сестрама.

Када је реч о дуговима, најгоре је прошла сестра-фирма WMG Media, регистрована за делатност „управљање економским субјектом“ на коју је пребачен терет од чак 3,3 милијарде динара дуга.

Реч је о такозваним „осталим дугорочним обавезама“ од 28 милиона евра.

Управо у том дугу могао би да буде „кључ“ за предстојећи Телекомов улазак у власништво Курира и пратећих медија.

Зашто?

Зато што је наведени износ од 28 милиона евра, односно од 3,3 милијарде динара, под контним бројем 419 у пословним књигама Wireless Media д.о.о, у јавности управо помињан као доказ да је Телеком дао новац фирми Wireless Media, у власништву Игора Жежеља, за куповину компаније („Адриа Медиа Групе“) која издаје новине Курир.

Сада поменути износ, под истом ознаком у билансима, Wireless Media пребацује на новоосновану фирму WMG Media, која има оснивачки капитал од четири милиона динара.

Да би преузео власништво над Куриром, Телеком би требало да уђе у власничку структуру предузећа Mondo Inc, тј. кћерку-фирму Wireless Mediaд.о.о. А, потраживања Телекома су пребачена, да тако кажемо ради лакшег разумевања – на Мондову „тетку-фирму“ WMG Media.

Те би, тако, неопходан корак за завршетак трансакције био да власнички удео у Mondo Inc буде пренет са фирме Wireless Media на WMG media (у којој се налази потраживање Телекома).

Очигледно ће у наредном периоду бити регистрација нових промена у оквиру Wireless Media групе, уколико се прича о уласку Телекома у власништво Курира буде реализовала.

Заложене фирме и милиони евра  за кредите  

Да је увезаност државног Телекома са Wireless Media предузећем значајна, показују и бројни уговори доступни у Нацрту плана поделе привредног друштва Wireless Media доо.

У АПР су регистроване и залоге којим поједина предузећа из Wireless групације гарантују за отплату вишемилионских кредита у еврима.

У једном од регистрованих уговора о залози, Mondo Inc се појављује као залогодавац.

Кредитор је АИК банка. Дуг је четири милиона евра (максимални 5,2 милиона евра), а дужник је – Мондова кћерка-фирма Firefly Productions (у којој Мондо има већинско власништво, док је мањинско у рукама физичког лица).

Фирма-дужник је регистрована за производњу кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма.

 

За отплату дуга Мондо, практично, гарантује и „свим садашњим и будућим новчаним потраживањима из Уговора о дистрибуцији телевизијског програма“ из децембра 2019. године, који су закључили Mondo Inc и Телеком Србија, „са свим постојећим и будућим анексима уговора“ (уговор погледајте ОВДЕ).

Шта је ставка 419

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић је августу 2020. изнела у јавност уговор који је Wireless Media д.о.о. склопила са Телекомом Србије 15. октобра 2018. године.

Телеком је, тим уговором, како је писао портал Раскрикавање, обећао да ће уложити 38 милиона евра у Жежељеву компанију „Wireless media“.

Свега три месеца касније, ова његова фирма купила је медијску групацију Adria Media Group, која издаје између осталог таблоид Курир, од бившег власника, Александра Родића, пише Раскрикавање.

Мариника Тепић тврди да је Жежељ купио Курир управо новцем који је добио од Телекома. 

„СНС управа Телекома му обезбеђује наш новац да купи Курир и додатних 28 милиона евра. Да иронија буде већа, тих 28 милиона евра су за садржаје које ће Телеком поново да откупљује од Игора Жежеља и поново му плаћати те садржаје нашим новцем“, навела је она.

Уговор се односио на инвестицију у развој портала „Мондо“, који је првобитно регистровао управо Телеком. Овај интернет портал је фебруару 2019. прешао у власништво Жежељеве фирме.

У уговору се, пише Раскрикавање, наводи се да Телеком сарађује са Жежељевом компанијом Wireless mediaод 2004. и то управо преко овог портала. Због успешне сарадње, како се наводи, Телеком је одлучио да инвестира у Жежељеву фирму Mondo Inc. која ће преузети власништво над истоименим порталом и даље га развијати.

Овим уговором се, како је наведено, прецизира да ће након пет година Телеком Србија моћи да захтева од Wireless media да откупи читав удео у компанији Мондо Инц, као и сва права на дистрибуцију програма.

Тепић је тада рекла да је Телеком платио аванс од 10 милиона евра.

„Овде пише да је тих 10 милиона евра Жежељ добио од Телекома, нашег новца. И не само то, пре седам дана сам питала – одакле Игору Жежељу још 28 милиона евра на позицији 419 у билансу стања његове фирме Wирелесс медиа. Тај податак је углавном остао пропуштен у медијима. Дакле, 10 милиона за Жежеља и Курир и 28 милиона на позицији 419 за које нико није знао одакле су. Ево овде пише. Тачно тих 38 милиона евра – а 10 да купи Курир, одмах 4. јануара 2019“, рекла је Тепић.

Закон о рачуноводству, тачније, пратећи подзаконски акт – Правилник о контном оквиру прописује да се на рачуну 419 – Остале дугорочне обавезе, „исказују остале дугорочне обавезе које нису исказане на осталим рачунима у оквиру рачуна групе 41“, на којима се, иначе, књиже дугорочне обавезе по основу кредита код банака, код зависних привредних друштава, обавезе по основу издатих хартија од вредности, дугорочни кредити и зајмови у земљи, у иностранству и др.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси