Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Расписан конкурс за новинарску награду Драган Јањић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2024.

Извор: novimagazin.rs

Расписан конкурс за новинарску награду Драган Јањић

Новинска агенција Бета и Независно удружење новинара Србије расписали су, трећи по реду, конкурс за новинарску награду на тему медијске писмености, која носи име преминулог оснивача и главног и одговорног уредника Бета Драгана Јањића, саопштено је данас.

Како је саопштено, биће додељене две награде у износу од по 160.000 динара бруто, а циљ конкурса је да се област медијске писмености приближи широј јавности кроз различит савремени мултимедијални приступ у обради тема.

Награде ће бити додељене једном студенту и једном новинарском професионалцу, на основу писаног предлошка.

Радови, између осталог, могу да обухвате текстове на тему значаја медијске писмености, односа медијске писмености и вештачке интелигенције, интердисциплинарности медијске писмености, односа традиционалних медија према медијској писмености, значаја кључних друштвених фактора у унапређивању медијске писмености и друго.

Први добитници награде "Драган Јањић" били су Ана Мирковић у категорији професионалаца и Драгана Јовановић и Кристина Шустић у категорији студената док је специјалну награду добио је наставник Владислав Стојчић.

Прошле године награде су добили Стефан Косановић у категорији студената и Добринка Кузмановић у категорији професионалаца. На конкурс се могу пријавити студенти основних и мастер студија свих факултета и професионалци - истраживачи, академски радници, информациони/библиотечки, медијски и технолошки стручњаци, едукатори, уметници и активисти који се у последњих пет година баве темом медијске писмености.

"Услов је да су радови настали у периоду од 15. фебруара 2023. до 15. априла 2024. године. Неопходно је да радови представљају иновативне ауторске радове који су заокружена целина, и да указују на значај медијске писмености за професионалну и ширу јавност. Рок за пријаву радова је 15. април 2024. године", додаје се.

Драган Јањић је новинарску каријеру почео у Тањугу, а затим је са колегама оснивао Бету, чији је главни уредник био у два мандата. Био је заменик министра за културу и информисање, заменик главног уредника Политике, а од 2010. до 2016. саветник за медије Заштитника грађана.

Јањићеву новинарску каријеру обележила је и непрекидна борба за професионализацијом новинарства, инсистирање на етичким стандардима и унапређење медијске сцене. Колеге га памте као принципијелну особу, посвећену објективном новинарству, које је схватао као четврти стуб демократије.

Умро је 30. децембра 2020. године у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси