Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СИНОС: Генерални директор РТВ на састанку са синдикатима најавио социјални програм, веће плате и отказе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2024.

Извор: СИНОС

СИНОС: Генерални директор РТВ на састанку са синдикатима најавио социјални програм, веће плате и отказе

Горан Караџић, генералани директор Радио телевизије Војводина (РТВ) на састанку у петак 15. марта. 2024. обавестио је председнике синдиката ове медијске куће да је Радио телевизија Србије (РТС) повисила цену рада за 10 одсто из сопствених ресурса (они троше око 34 одсто укупних прихода на зараде а РТВ 70 одсто), па се, с обзиром да је реч о два правна субјектиа, не може изводити аналогија између ових медијскијских кућа.

Повећање таксе на 330 динара очекује се, како најавио је Караџић, у јуну док ће израда Закона о Јавним медијским сервисима који ће регулисати припадајуће проценте од наплате таксе на територији Војводине (сада 70 одсто РТВ-у а 30 одсто РТС-у) доћи после конституисања Владе РС и потоње процедуре уз очекивање да ће се тај однос променити у  корист РТВ.

Генарлни директор РТВ је казао да Медјународни монетарни фонд (ММФ) инсистира да сва буџетска давања јавним медијским установама (ЈМУ) буду укинута што би значило ускраћивање 900 милиона динара на годишњем нивоу које РТВ сада добија као буџетску дотацију.  Запосленима се пружа прилика да се мимо ММФ-а реализује добровољни одлазак радника из РТВ-а са отпремнином уз услове који су договорени са релевантном инстанцом а реализација следи након формирања Владе Републике Србије. По евентуалном одласку измедју 100 и 150 радника та средства, објаснио је Караџић, би била употребљена за увећање зарада.

Израда Нове организације и систематизације послова у РТВ-у касни јер, казао је Караџић, неке целине нису доставиле потребну документацију. Саопштено је да ће бити укинути неки организациони делови, запослени у њима биће адекватно прераспоређени а коефицијенти ће се правилније распоредити након преиспитивања њиховог увећања у претходном периоду.

Караџић је најавио да ће бити уручена Упозорења на постојање основа за отказ Уговора о раду великом броју запослених у РТВ (биће и кривичних пријава) и да ће и по том основу  одређена сума новца остати на диспозицији. Ти „случајеви“ , прецизирао је Караџић, биће документовани изводима из електронске евиденције присуства на раду, материјалом са видео надзора, итд.

 СИНОС остаје при ставу  да се на раднике по задатку не могу применити такве методе.  СИНОС - РТВ  је, свестан ситуације у којој се РТВ налази у дугом временском периоду,  још пре  године био против потписивања Колективног уговора у овој медијској кући  али да тада нисмо имали потврдјену репрезентативност  наш потпис није био неопходан. Упућивали смо на потребу унутрашње реорганизације и рационализације, сачињавање професионално утемељене и социјално одговорне Организације и систематизације послова али ништа није урађено. На свему ово ме СИНОС - РТВ  и даље инсистира.

Генерални директор прихвата инициране разговоре о промени елемената Колективног уговора с тим што према одредби  Колективног уговора,нема обавезу да било шта мења до маја 2025.године.  Имајући у виду све ово , у краткорочном периоду , промена неће бити док не почну реализације наведених активности. СИНОС ће  пратити све активности, обавештавати чланство и јавност и реаговати у складу са ставовима наше организације.

Нови Сад, 16.3.2024.                                                                                                 СИНОС, председник

                                                                                                                                  Синиша Оташевић

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси