Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Портал „еСтварност“ тражи поништавање медијског конкурса у Аранђеловцу: „Угрожени мали медији који нису под контролом власти“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 03. 2024.

Аутор: Милан Никић Извор: Н1

Портал „еСтварност“ тражи поништавање медијског конкурса у Аранђеловцу: „Угрожени мали медији који нису под контролом власти“

У одељењу Управног суда у Крагујевцу 15. марта одржана је завршна јавна расправа по тужби новинара Драгана Тодоровића, власника издавачке делатности "Стварност" и главног уредника портала "еСтварност" из Аранђеловца за поништај решења Председника општине Аранђеловац о додели новца из буџета за пројекте којима се остварује јавни интерес у јавном информисању на територији ове општине у 2020. години.

„Конкурисали смо за подстицај за информисање 2020. године од општине. Општина Аранђеловац је одбила „Стварност“ да добије било каква средства јер наводно пројекат није у јавном интересу. Решење је донео ненадлежни орган, потписао га је председник општине а не председник Општинског већа, није објављено решење комисије како ће бити распоређен новац. Овде се ради о угрожавању малих медија који нису под контролом власти“, рекао је за портал Н1 након расправе у Управном суду у Крагујевцу Драган Тодоровић, валасник „Стварности“ и члан Управе Удружења новинара Србије (УНС).

Тодоровић истиче да се у спору појављују и “заинтересована лица", која су добила подстицајна средства па сада “бране“ председника општине Аранђеловац Бојана Радовића, такозваним СЛАП одговорима на тужбе, пише Н1.

„Постоји нешто ново у правном систему – „СЛАП“ не само тужбе него „СЛАП одговори на тужбе“. Појављују се одговорна лица, сви они који су миљеници, који су добили средства и сада они пишу одговоре на тужбе и испостављају захтеве да наплате то што су писали одговоре, па то што су дошли овде , разноразне трошкове накарикали, не би ли „Стварност“ оглобили и натерали нас да затворимо медиј.Очекујемо да суд поништи решење које је донео ненадлежни орган“, додаје Тодоровић, власник „Стварности“ и члан Управе УНС-а.

Тодоровић наглашава да „ако пресуда буде неповољна по нас, постоји могућност да затворимо портал „еСтварност“, редак прозор у професионално новинарство у Аранђеловцу“.

„Српско новинарство, нажалост је поодавно у кавезу, слобода је затворена, погажене су елементарне вредности и врлине. Истина је под ногама , газе јавну реч. Раније сам узимао кредит да платим када неко тужи. Сада ће бити тешко ако победе тајкуни кроз „Слап одговоре на тужбе“, закључио је у изјави за портал Н1 Тодоровић.

На завршној јавној расправи у крагујевачком Одељењу Управног суда у Палати правде, на супротној страни суднице седеле су само јавна правобранитељка Аранђеловца и правна заступница једног од седам „заинтересованих лица -медија“.

Председник већа – судија Олга Петровић је на крају расправе рекла да ће пресуда бити достављена странама у спору.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси