Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кампања "Претња је претња"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 03. 2024.

Извор: Фонет

Кампања "Претња је претња"

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) започиње медијску кампању "Претња је претња", посвећену систему превенције и заштите новинара и новинарки која ће трајати до краја марта, саопштено је данас.

Циљ кампање је да укаже да већ дуги низ година бројни медијски делатници широм Србије добијају претње, искључиво због тога што професионално, објективно и непристрасно раде свој посао, наводи у саопштењу АНЕМ.

Највећи број тих претњи су тако формулисане и "спаковане" да Кривични законик не може да их препозна као такве, услед чега не могу ни да буду процесуиране.

Кампања “Претња је претња” указује да је неопходно изменити и допунити Кривични законик, чиме би се олакшала правна квалификација претњи и угрожавања безбедности новинара које се често одбацују због правне неутемељености.

У склопу АНЕМ кампање публикован је “Лексикон претњи” који садржи истините претње које су новинари и новинарке из Србије примили ппосредством различитих канала комуникације.

Лексикон ће бити дистрибуиран у издањима дневних и недељних новина, посредствоим дигиталних медијских платформи и друштвених мрежа.Електронска верзија “Лексикона претњи” доступна је на сајту Безбедни новинари, а кампању прати и видео спот “Упаковане претње”, који је АНЕМ урадио у сарадњи са аутором Вељком Голубовићем и агенцијом New Moment.

Кампања се реализује у склопу пројекта “Изградња система превенције и хитног реаговања у случајевима претњи и напада на новинаре у Србији“ који АНЕМ спроводи уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

Пројекат обухвата активности Сталне радне групе за безбедност новинара и координацију СОС сигурне линије за пријављивање претњи или других случајева које новинари осећају као угрожавање.

Сигурна СОС линија отворена је 24 часа, седам дана недељно са оператерима који су чланови СРГ, али и адвокатима који се баве заступањем новинара и редакција уз пружање бесплатне правне помоћи новинарима који сматрају да им је угрожена безбедност.

Стална Радна група за безбедност новинара одржава састанке у различитим градовима широм Србије на којима учествују локалне контакт тачке из основних и виших јавних тужилаштава и МУП-а као и локални новинари чија је безбедност угрожена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси