Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Посланици тражили забрану рекламирања коцкарница и кладионица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 03. 2024.

Аутор: Фонет Извор: Фонет

Посланици тражили забрану рекламирања коцкарница и кладионица

Зелено-леви фронт (ЗЛФ) је у Скупштини Србије поднео први у низу Предлога закона о изменама Закона о оглашавању, којим се уподобљава начин рекламирања коцкарница и кладионица, изјавила је данас посланица.

Она је на конференцији за новинаре истакла да су бројне научне студије показале директну везу између рекламирања коцкања и развоја патолошког коцкања, због чега је најефикаснија мера много рестриктивније регулисање оглашавања коцкања.

Ђорђевић је навела да се Предлогом закона предвиђа потпуна забрана рекламирања игара на срећу у јавном простору и посредством електронских медија.

Додала је да би то укључивало и забрану истицања жига или друге ознаке приређивача игара на срећу и у огласној поруци којом се не оглашава само приређивач игара на срећу, осим на самим коцкарницама и кладионицама.

То би зауставило свако јавно рекламирање, укључујући и рекламирање посредством спонзорстава спортских клубова и спортских такмичења, истакла је Ђорђевић.

Она је рекла да је Предлогом предвиђено и да објекат у коме се приређују игре на срећу на фасади не сме да има ликове, звучне или покретне, светлосне и трепћуће ефекте, или било који други атрактиван садржај који би привлачио пажњу.

Ђорђевић је истакла да је Предлогом предвиђена и потпуна забрана промотивних активности приређивача игара на срећу, у виду давања права на бесплатно коришћење њихових услуга, и ограничавање интернет оглашавања само на званичне странице самих приређивача игара на срећу.

Додала је да Предлог предвиђа да на фасадама објеката у којима се приређују игре на срећу, као и у самим објектима, морају да буду приказане упозоравајуће поруке о штетности зависности од коцке и поруке акредитованих установа које се баве борбом против зависности.

Истакла је да је Предлогом предвиђено да се у свим хуманитарним активностима забрани помињање или коришћење имена и жига приређивача игара на срећу.

Она је навела да Србија према броју становника има три пута више кладионица од Италије, пет пута више од Велике Британије и шест пута више од Шпаније.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси