Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ због емисије о Александру Вучићу пријавио ТВ Н1 регулатору из Луксембурга
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 03. 2024.

РЕМ због емисије о Александру Вучићу пријавио ТВ Н1 регулатору из Луксембурга

РЕМ је поново луксембуршком регулаторном телу пријавио Н1, сада због емисије „Ја Александар: државни гамбит“ о Александру Вучићу. Док највеће комерцијалне телевизије не кажњава ни када емитују насиље, претње, говор мржње, порнографију, нити објављује мониторинг праћења предизборне кампање на највећим медијима, РЕМ редовно прати критичке телевизије - за које није надлежан.

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) 9. фебруара је донео одлуку да се обрати Независној аудио-визуелној управи Луксембурга (АЛИА) због, како тврди, кршења закона и правилника у емисији „Ја Александар: државни гамбит”, емитованој 2. новембра прошле године на ТВ Н1.

Извештај о емисији, у који је Цензоловка имала увид, далеко је од објективног и професионалног речника, на шта смо иначе навикли када су у питању извештаји Службе за надзор и анализу програма РЕМ-а.

У дневном реду седнице Савета РЕМ-а не пише ко је састављао извештај.

У њему се каже да је емисија апсурдна, да је у питању политичка оптужница против Александра Вучића. Према овој пријави, проблематично је и то што је емисија приказана другог дана изборне кампање.

Није наглашено да председник, бар формално, у кампањи није учествовао, односно да у њој није требао да учествује.

„У мору различитог посла којим се запослени у РЕМ-у баве“, како је једном за Цензоловку рекла Оливера Зекић, изгледа да је једна од најважнијих активности ухватити телевизије Јунајтед медије у грешци

Наводи се да емисија обилује оптужујућим и увредљивим квалификацијама које су имале за циљ „људску дисквалификацију Вучића“. „Поспрдни односи, изругивање“, како се каже у извештају РЕМ-а достављеном АЛИА, немају своје аргументовано и чињенично објашњење.

Спекулише и са истинитошћу информације да је Вучић позван у студио, као што је наглашено у емисији. Закључује се да неодазивање наводном позиву да у емисији учествује не ослобађа одговорности емитера да о њему износи оптужбе и инсинуације за најтежа кривична дела.

Оцењује се да емисија представља излив мржње и политичке и људске нетрпељивости према Вучићу.

На крају се каже да Н1 „уводи насиље у програм“, зато што доноси закључак да ако Вучић не изгуби на изборима, постоје и насилни методи за скидање с власти.

Овом емисијом, додаје РЕМ, показује се јасна намера Н1 да се стави на страну једне политичке опције.

РЕМ указује и на могућу повреду више чланова Закона о електронским медијима, као и Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга.

Имају времена за Н1, али не и за Пинк, Хепи…

И док Н1 тужи луксембуршком регулатору, РЕМ још увек није објавио извештаје о мониторингу највећих телевизија, оних које имају националну покривеност, током предизборне кампање.

Крајем јануара Оливера Зекић, председница Савета РЕМ-а рекла је за Цензоловку да ће комплетан извештај о мониторингу бити готов за најмање три месеца, и да ће то бити научни рад, а не како је оценила „памфлети разних Биродија, Црта и иних”.

Не само то, него РЕМ месецима или дуже од годину дана не доноси никакве одлуке на притужбе о промоцији насиља, кампањама против критичара власти, кршењу етичког кодекса, непримереном садржају, приказивању приватног порно снимка на телевизијама које подржавају власт….

Прве казне телевизијама у 2023. године Регулатор је донео на седници Савета 20. Новембра, када је изречено пет мера – два упозорења локалним радио-станицама Гуча и Круна, и три блаже мере опомене, две Пинку и једну Хепију.

АЛИА: Притужба РЕМ-а стигла у Луксембург

Јунајтед медија, у оквиру које у Србији послује велики број медија, попут Н1, Нове С, Спорт клуба, има седиште у Луксембургу, због чега је за те медије надлежно Луксембуршко независно тело за аудио-визуелне медије (АЛИА).

Из АЛИА су за Цензоловку одговорили да су примили притужбу РЕМ-а због емитовање емисије „Ја, Александар: Државни гамбит“ на Н1 Србија.

„Ако се притужба упуц́ена Управи сматра прихватљивом, Одбор предаје спис директору на даљу истрагу”, навео је у писаном одговору Цензоловци Гwендy Фламманг, задужен за комуникације у АЛИА, додајући да после тога следи процедура каква је иначе интерно дефинисана.

У вези са тренутним статусом жалбе Регулаторног тела за електронске медије Србије, као и у вези са нерешеним случајевима, док су процеси у току не желе да дају било какве коментаре нити да износе детаље.

Из луксембуршког регулаторног тела су нам проследили неке од одлука везаних за претходне жалбе РЕМ-а, доступне и на њиховом сајту.

Различито тумачење нацистичких симбола

Један од случајева због којих се РЕМ жалио АЛИА је из 2021. године, и тиче се рекламног места за онлајн сервис за спортско клађење „БетОле“, на Спорт клубу 1, који је део Јунајтед медије.

Према РЕМ-у, то оглашавање је било супротно Закону о оглашавању због употребе нацистичких обележја и повезивања Бундеслиге са нацистима.

Интересантно је да РЕМ-у сметају нацистички симболи у програмима телевизија Јунајтед медије, али да не виде проблем када Оливера Зекић, председница Савета РЕМ-а, носи нацистичка обележја.

Недавно су чланови Савета донели одлуку поводом пријаве БИРОДИ-ја да Зекић није повредила Кодекс понашања чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије када је објавила своју фотографију у нацистичкој униформи.

Управни одбор Луксембуршког независног регулаторног тела тада је због емитовања наведене рекламе компанији Јунајтед медија изрекао казну од 1.500 евра.

Одбацивање пријава РЕМ-а

РЕМ је у априлу 2022. године поднео пријаву и против Нове С, због наводног кршења изборне тишине, али је луксембуршки регулатор ту пријаву одбацио, уз објашњење да није надлежан за то питање.

Одбачена је и пријава РЕМ-а из маја 2021. године, у оквиру које су се жалили на садржај емисије „Ментално разгибавање” из новембра 2020, јер је, како су закључили, у „више наврата је нарушено достојанство неколицине високих српских политичара”. Наводно су изношене клевете у вези са њиховим физичким изгледом, као и сексистичке увреде, што би подстицало дискриминацију и мржњу.

У одлуци АЛИА наводи се да је транскрипција емисије коју је обезбедио српски регулатор само делимично садржала секвенце које је српски регулатор описао у својој анализи као да садрже дискриминацију или говор мржње. Због тога је луксембуршки регулатор ангажовао независног преводиоца и анализирао комплетну емисију, након чега је утврђено да она „ни у једном тренутку не садржи примедбе на које би се применили квалификатори ’дискриминаторно’, ‘подстицање мржње’, те да су се изречене речи користиле у духовитом формату”.

Савет АЛИА одлучио је стога да није дошло до повреде правила у циљу заштите људског достојанства или спречавања изазивања мржње.

Покушај манипулације одлуком АЛИА

Запамћен је и РЕМ-ов покушај из јуна прошле године да манипулише преводом одлуке АЛИА поводом РЕМ-ове пријаве Луксембуршком независном телу за аудио-визуелне медије због емитовања емисије „Фикус за шефа”, на телевизији Н1. РЕМ је званично саопштио да је АЛИА изрекла укор Н1, након чега се огласило и луксембуршко независно тело саопштењем да је РЕМ погрешно представио одлуку и без дозволе користио потпис и лого АЛИА.

У мору разноврсног посла којим се запослени у РЕМ-у баве, како је једном приликом за Цензоловку рекла председница Савета РЕМ-а, изгледа да је једна од најважнијих активности ухватити телевизије Јунајтед медије у грешци, и по сваку цену заштитити политичаре. Због тога, чини се, поједини чланови Савета не стижу да се баве десетинама садржаја препуних насиља, порнографије, таргетирања, кршења закона и правилника (а не одговарају ни на питања новинара), па медији годинама пролазе некажњено. Одлуке се одлажу и отежу, па после забораве, на пријаве се не реагује, редовне седнице се не одржавају када је то прописано. РЕМ сада већ по правилу не кажњава Пинк и Хепи ни због насиља ни претњи смрћу, чак ни због дављења у ријалити програму, а већ је заборављен и случај приказивања порнографског снимка усред јутарњег програма на телевизији Пинк, за који је обећано да ће бити решен половином децембра прошле године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси