Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вук Цвијић: Министарка правде да објасни посету изасланика председника Радомиру Марковићу у затвору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 02. 2024.

Извор: Данас

Вук Цвијић: Министарка правде да објасни посету изасланика председника Радомиру Марковићу у затвору

Одлуком Апелационог суда власт је аболирала оптужене за убиство новинара Славка Ћурувије, рекао је за Н1 новинар Вук Цвијић, који је пратио целокупно суђење и изнео детаље о опструкцијама које су га пратиле. Цвијић је накнадно појаснио и да је Оливер Антић, изасланик тадашњег председника Србије, Томислава Николића, посетио у затвору тада оптуженог, Радомира Марковића.

„Оно што је застрашујуће је то што ње испитано је више ствари. Урађена је анализа базних станица која је оптужене ставила на лице места. Кључна ствар су и искази сведока Легије и браће Симовић из земунског клана, који су сведочили да су баш оптужени то учинили. Легија је рекао и да је њему нуђено. ТИ исти сведоци су реклии да су угрожени и да им је прећено, али то нико није испитао. Поједини полицајци из ДБ-а су сведочили да се опструкција води управо из тајне службе. Главни инспектор Драган Кецман је био животно угрожен, и то није испитано. Чак оптужени до скора да је непосредни убица, Мирослав Курак, није никада ухапшен, суђено му је у одсуству, а постоје подаци да је више пута избегао хапшење у последњем тренутку и то никада није испитано“, навео је у емисији Неwснигхт новинар Вук Цвијић, преноси Н1.рс.

Он је рекао и да овакав исход суђења није био неочекиван.

„Један од сведока, практично одбране, Бранко Црни, се појавио на суђењу покушавајући да практично да алиби оптуженима. Нападао је друге сведоке из ДБ-а који су говорили да је била у питању необична пратња Ћурувије, а попут свих које су завршавале смртним исходом, као што је случај Ибарске магистрале. Црни је био функционер и члан главног одбора СНС и појављивао се у БИА-а, чак је словио у једном тренутку и као могући кандидат за шефа БИА, али се то изгледа није остварило због његове улоге деведесетих“, испричао је Цвијић

Цвијић је истакао да „опструкција никада није престајала јер није било политичке воље“, као и да је ова власт „отварање истраге и суђење користила као представу за јавност“.

„Власт није имала намеру да пружи заштиту људима који су водили истрагу, припадницима пратећег одељења ДБ-а који су говорили да не смеју да говоре неке ствари јер се плаше. Ти исти су дали другачије исказе после 5. окторбра, али на суђењу после сусрета са неким другим људима, ти људи добијају изненадну амнезију. Затим, постоје докази са базне станице, комуникација оптужених, али њихова одбрана за коју се испоставило да није тачна. Имамо првооптуженог, као наредбодавца, Радомира Марковића који је рекао да се није видео са Легијом, међутим у неким његовим писанијама се види да су се срели, а и Улемек каже да јесу, и да је тада први пут чуо да се припрема убиство Ћурувије“, објаснио је новинар.

Каже и да су сведочење Легије потврдила и браћа Симовић, али и подсећа на случајеве убиства Ивана Стамболића и покушај атентата на Вука Драшковића.

„Имамо правоснажну пресуду потврђену на три судске инстанце за убиство Стамболића и атентат на Драшковића у Будви у којој пише да је Слободан Милошевић наредио убиства својих политичких противника из ниских побуда, а да је наређење издао Радомиру Марковићу. Сетимо се и тог времена и срамног текста у Експрес политици „Ћурувија дочекао бомбе“. То је била увертира, медијски прогон који је је наручила Мира Марковић. Имамо сведочења блиских пријатеља Ћурувије да је Мира Марковић пре убиства и претила Ћурувији, тако да су мотиви врло јасни“, рекао је Цвијић.

Коментаришући изјаве министарке правде Маје Поповић и премијерке у техничком мандату Ане Брнабић, Цвијић је рекао да министарка треба да одговори на нека друга питања.

„Министарка правде треба да се огласи о томе како се неки из правосудног система налазе у апликацији Скај, коју користе криминалци. Требало је да се огласи и о угрожености сведока у затвору који је у надележности њеног министарства. Исто тако теба да објасни необичне посете Радомиру Марковићу док је истрага била у току, као на пример посету изасланика председника Србије (Томислава Николића). Брнабићкина прича је само шминка, то је заправо прича секретарице председника и министарке правде“, закључио је Цвијић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси