Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Двоје судија из већа које је ослободило оптужене за убиство Ћурувије раније већ ослобађало Радоњића и Ромића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 02. 2024.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Двоје судија из већа које је ослободило оптужене за убиство Ћурувије раније већ ослобађало Радоњића и Ромића

Председница судског већа Апелационог суда, које је ослободило оптужене за убиство новинара Славка Ћурувије, већ је раније ослобађала функционере Службе Милана Радоњића и Ратка Ромића у процесу за покушај убиства Вука Драшковића у Будви. Није једина. Још један члан судског већа у случају Ћурувија је тада ослободио Радоњића и Ромића – Драган Ћесаровић

“Судија која је ослободила убице Ћурувије из БИА је и Душанка Ђорђевић, жена бившег шефа ВИ управе ДБ (БИА), сада адвоката Александра Ђорђевића, пратиоца Мире Марковић. Председник већа Нада Хаџи Перић учествовала је у ослобађању атентатора на Вука Драшковића, исте екипе из БИА.”

Овако је гласио твит адвоката и политичара Александра Оленика, дан након што је у петак 2. фебруара објављена шокантна пресуда Апелационог суда, којом су ослобођени оптужби бивши високи функционери Ресора државне безбедности – Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и бивши припадник злогласне Јединице за специјалне операције, Мирослав Курак.

Цензоловка је раније објавила ко су судије које ће донети ову пресуду. На основу њихових биографија није се могло много очекивати, али ова два податка које је Оленик изнео нису била позната јавности, а представљају важне коцкице у мозаику који показује да је потрага за правдом у случају Ћурувија била унапред изгубљена.

Адвокат Оленик је за Цензоловку потврдио да је председница Већа Нада Хаџи Перић била међу судијама које су авгиста 2013. године ослободиле тројицу бивших припадника ДБ и то: Милана Радоњића, Ратка Ромића и Стевана Басту. Они су претходно у првостепеном поступку били осуђени због учешћа у покушају атентата на лидера СПО Вука Драшковића 2000. године у Будви.

Није председница Већа једина. Још један судија био је члан већа које је тада ослободило Радоњића и Ромића. Судија Драган Ћесаровић је још једно име које се понавља у оба случаја – и у процесу за покушај атентата у Будви и за убиство Ћурувије.

Оленик нам је потврдио и да постоје фотографије, објављене у медијима, на којима се види адвокат Александар Ђорђевић међу окупљенима који су пратили Мирјану Марковић са аеродрома у Београду на лет за Москву, где је заувек постала недоступна за суд у Србији.

Супруга Александра Ђорђевића, Душанка Ђорђевић, вероватно је била у сукобу интереса када је учествовала у судском већу које је судило припадницима Службе у којој је радио и њен супруг, али то питање није током суђења постављено.

Да подсетимо, Апелациони суд је, усвајањем жалби одбране и делимичним усвајањем жалбе тужилаштва, преиначило првостепену пресуду и бившег начелника РДБ-а Радомира Марковића ослободило од оптужбе да је подстрекивао на убиство Славка Ћурувије, бившег начелника београдског центра РДБ-а Милана Радоњића ослободило оптужбе за организовање, а бившег припадника резервног састава ЈСО Мирослава Курака и агента Друге управе РДБ-а Ратка Ромића ослободио оптужбе да су извршили убиство.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси