Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Искочили из колосека
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2024.

Аутор: ФоНет Извор: ФоНет

Искочили из колосека

Медији све мање раде у интересу јавности и не ослушкују интересовања грађана, изјавила је ФоНету новинарка Радио телевизије Војводина Љибица Гојгић и указала да у јавном говору има све мање дијалога.

Говорећи у серијалу разговора Киоск о стању на медијској сцени, она је оценила да су се медији одвојили од идеје о служби јавном интересу која је записана у кодексу новинара.

“Ми смо учинили једну лошу ствар, јер смо генерације старије публике, а нарочито млађе, навикли да и у медијима, као и у свему другом што нас окружује, мораш да заузмеш страну и да је истина само у оном медију који си изабрао”, рекла је Гојгић.

У већини медија је све већи проблем изостанак дијалога, а публика се на то навикла, предочила је она и констатовала да ће медијски професионалци то врло тешко успети да исправе.

Упитана да ли су медији саучесници у промовисању културе насиља, Гојгић је одговорила да су на првом месту саучесници у изостанку културе дијалога, али да јој је тешко да каже да учествују у промовисању насиља.

“Верујем да многи од нас нисмо, али неки и те како јесу. Не треба заборавити оптужбе преко којих смо лако претрчали после стравичних убистава у Основној школи Владислав Рибникар и околини Младеновца, када смо се као новинарска струка нашли на стубу срама, заједно са политичарима”, нагласила је Гојгић.

Према њеном виђењу, то је био тренутак у којем су грађани упрли прстом у медије и новинаре да доприносе стварању атмосфере у којој је могуће све, па и најстрашнији злочини.

“Бојим се да смо ми који нисмо таблоиди пропустили да се тиме мало озбиљније позабавимо, да са тим живимо и томе сведочимо", напоменула је Гојгић, која сматра да се од тог маја 2023.године ништа значајно није променило.

Упитана да ли има времена да се ствари промене, она је проценила да времена теоретски има и да нада увек постоји, али се плаши да су медији “искочили из колосека” и да су повукли са собом и публику.

“Сад је потребно чудо да из медијске сцене која је подељена 'за' и 'против' кренемо да убеђујемо људе да нам је потребан дијалог", образложила је Гојгић, наводећи да има много тема о којима треба разговарати, али да простора за то нема.

Она не зна да ли је могуће избећи поделе у друштву и пронаћи просторе слободе који су “ишчашени” зато што позивају да се о нечему разговара.

“Можда ће егзотика постати управо то да имаш место где ниси позван да лајкујеш, блокираш, кенселујеш, него да имаш неко место где си позван да се сретнеш са оним кога не поштујеш, са ким се не слажеш, а нуди ти се изазов да са њим разговараш. Можда је спас у тој егзотици”, закључила је Гојгић. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси