Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ђилас трећи пут писао РТС-у: Нисте послали извештача, већ пустили вест од 18 секунди о протесту опозиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2024.

Извор: Данас

Ђилас трећи пут писао РТС-у: Нисте послали извештача, већ пустили вест од 18 секунди о протесту опозиције

Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде, по трећи пут је писао РТС-у, анализирајући главну информативну емисију, односно Дневник 2 емитован 26, 27. и 28 јануара, указујући уредницима Јавног сервиса на оно што сматра пропустима.

Писмо је адресирано на директора РТС-а Драгана Бујошевића, уредника информативног програма Ненада Љ. Стефановића, и уредницима дневника Милици Недић, Мирјани Брајковић, Бојани Млађеновић и Душану Убовићу.

Како је навео, анализом три Дневника 2 у периоду 26.-28. јануара утврђен је читав низ информација које су сакривене од грађана Србије.

Ђиласова анализа Дневника 2 од 26. јануара:

– Од оног шта РТС данас није објавио, много је важније како је грађане Србије обавестио како је изгледао протест опозиције испед Уставног суда у Београду, као и протест испед РТС и шта је тамо речено.

Прочитана је вест у трајању од 28 секунди да су се присталице коалиције Србија против насиља окупиле испед Уставног суда и да су подношењем захтева за поништавањем београдских и републичких избора, заокружили жалбени процес пред домаћим судовима.

Затим је пуштена изјава са говорнице Јелене Јеринић, професорке Уставног права која је то исто поновила, али без њених примера како је у бројним досадашњим ситуацијама Уставни суд реаговао, односно није реаговао.

Коначно, о протесту испред РТС је речено да окупљени грађани захтевају да РТС извештава о, како кажу, доказано изборној крађи. Вест је трајала 18 секунди. Дакле, РТС није послао свог извештача на овај догађај да са лица места извести о протесту опозиције, а у току трајања Дневника окупљени грађани су били испред РТС, што се није могло закључити из вести која је објављена, као и које су све примедбе изнели на извештавање Јавног сервиса.

– Приметна је забрињавајућа тенденција да се у снимку приказују рубни делови окупљених грађана и са крупним кадровима, без шире слике где ће се видети број окупљених, па било њих стотину или десет хиљада. Тај манир је примењивао Милошевићев РТС деведесетих година.

Ђилас је потом анализирао Дневник 2 од 27. јануара

– Није објављено, нити су новинари РТС проверили да ли је Агенција за борбу против корупције формирала предмет о „Зависном положају посланика СНС у односу на председника Републике“ а на основу пријаве коју је поднео БИРОДИ.

– Није објављено да су Проглас и ЦРТА најавили видео документ у којем ће бити сабрани видео материјали као прилог документовању изборне крађе у Србији. Новинари РТС нису од Прогласа и ЦРТЕ тражили да ексклузивно објаве ове материјале.

– Иако су у Дневнику посветили више од 12 минута школским прославама Светог Саве, РТС није сматрао да је баш на овај дан важно направити преглед стања српских школа и на ком је нивоу образовни систем у Србији. Такође, пропуштено је подсетити на стравичан злочин у школи Владислав Рибникар.

– На Дан сећања на жртве холокауста, новинари РТС су пропустили да обавесте грађане шта је са српским павиљоном у Аушвицу и докле се одмакло са његовим формирањем јер је претходни југословенски павиљон укинут након распада Југославије. Није објављена вест о полагању венаца жртвама холокауста на Старом сајмишту, док је вест сведена на твит председника Вучића.

Анализа Дневник 2 емитованог у недељу 28. јануара

– Није објављена вест да је Александар Вулин, доскорашњи директор БИА одликован од стране директора руске службе безбедности, ФСБ, орденом за изузетан професионализам и допринос сарадњи руске и српске руске службе.

– Објављујући да је формирана нова техничка Влада Северне Македоније, на челу са премијером из редова албанских политичких представника, новинари РТС-а нису поново посветили дужну новинарску пажњу овој вести и објаснили чему служи техничка Влада 100 дана пре избора у Северној Македонији.

– Није објављена вест о породици Крстић из Мале Крсне код Смедерева којој је искључена струја због дуга који је једанаесточлана породица расељена са Косова и која живи од социјалне помоћи, није могла да плати. Према речима оца породице, будућа градоначелница Смедерева из СНС му је рекла: „Како сте гласали, тако сте и добили“, одбијајући да помогне овој породици, иако како кажу, нису изашли на изборе.

“И даље Дневник 2 РТС-а не објављује ниједну вест о фантомским бирачима у Србији и поред готово свакодневних доказа и видео материјала Странке слободе и правде”, закључио је Ђилас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси