Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ и даље не реагује због емитовања приватног снимка на националној ТВ: Митровићево извињење као најава благе казне за Пинк
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2024.

Извор: Цензоловка

РЕМ и даље не реагује због емитовања приватног снимка на националној ТВ: Митровићево извињење као најава благе казне за Пинк

Упркос томе што су најавили експресну реакцију, чланови Савета РЕМ-а два месеца жмуре на одлуку Пинка да објави приватни порно снимак политичара Ђорђа Микетића, у ишчекивању да се скандал на националној телевизији заборави. Председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић не ставља на дневни ред одлучивање о санкцијама Пинку због грубог кршења закона и одбија да о разлозима обавести јавност

Власник ТВ Пинк Жељко Митровић је 13. јануара уживо у програму одлучио да се извини породици опозиционог политичара Ђорђа Микетића због објављивања његовог приватног снимка. Реагујући на извињење, Микетић је рекао да је у питању лош кризни менаџмент и теледириговано извињење са Андрићевог венца, пише Цензоловка.

Скоро два месеца након што је снимак приказан, чланови Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), иако су одржали седнице, нису донели одлуку о евентуалним санкцијама Пинку – та тачка није ни била на дневном реду.

Како је Цензоловка писала, Савет РЕМ-а је истог дана када је снимак приказан, 1. децембра прошле године, необично експресно реаговао и покренуо поступак изрицања мера овој телевизији. Истога дана у саопштењу најављено је да ће о евентуалним мерама против ТВ Пинк одлучивати на наредној седници, која ће бити одржана у првој половини децембра.

Та седница одржана је 13. децембра, али на дневном реду се није нашла ова тачка. Тада је Оливера Зекић, председница Савета РЕМ-а, рекла за Цензоловку да се о снимку није расправљало јер није било кворума за одлучивање.

Наредна редовна седница одржана је 22. децембра, али ни на тој седници се није дискутовало о одговорности власника ружичасте телевизије због емитовања спорног снимка. Из РЕМ-а нису одговорили због чега.

Од тада до данас, РЕМ је одржао три ванредне и ниједну редовну седницу, иако је јануар већ за нама. Према пословнику, обавеза Савета је да редовне седнице одржава два пута месечно.

На питање када ће се одлучивати о евентуалним санкцијама Телевизији Пинк, и због чега до сада то није учињено, Оливера Зекић је кратко рекла за Цензоловку да је на путу у Турској и да ће „завршити посао” када се врати из Анкаре. Није прецизирала када ће то бити.

„Митровићево извињење добродошло РЕМ-у”

Спорни снимак емитован је у оквиру предизборног програма. Избори су прошли, као и штрајкови, протести због крађе гласова, али епилога још нема.

За Јудиту Поповић, бившу чланицу Савета РЕМ-а, напрасно јавно извињење Жељка Митровића „делује сувише касно и сувише мало, што значи неискрено и бесмислено”.

„То извињење је уједно и добродошло Савету РЕМ-а у процесу доношења најбезначајније казне за озбиљну повреду одредаба Закона о електронским медијима”, оцењује Поповић.

Осим дискутабилног извињења, и све у вези с јавним емитовањем приватног снимка Ђорђа Микетића, објављеног без дозволе, према мишљењу Јудите Поповић, делује непрофесионално и насилнички:

„Жртва је остављена на цедилу неодбрањена како у кривичноправном смислу тако и у политичком. Право на приватност, право да се учествује у политичком животу тако што се кандидује на изборима у потпуности су занемарени од свих релевантних чинилаца државе. Примитивни, а уједно и софистицирани притисак на бираче је очигледан, као и манипулисање претежно конзервативном и традиционалистичком јавношћу.”

Поповић указује на то да је ТВ Пинк привилегована комерцијална телевизија са националном покривеношћу и да је током свих година свог постојања показала да служи свакој власти, па и овој.

„Јасно је у чијем интересу се поменути снимак приказивао. ТВ Пинк је и у конкретном случају показала да се без устручавања и моралних кочница приклонила напредњацима током протеклих избора”, закључује бивша чланица Савета РЕМ-а.

Мишљење Јудите Поповић дели и њен бивши колега, социолог Слободан Цвејић, који је био члан Савета РЕМ-а од фебруара до децембра 2020. године. Он за Цензоловку указује да је РЕМ, избегавањем да донесе одлуку о санкцијама Пинку, још једном одиграо малу епизоду у великој медијској представи Вучићевог аутократског режима.

Коментаришући Митровићево извињење, Цвејић каже да је код Митровића једино искрено његово самољубље.

„Овим потезом он даје председници Савета РЕМ-а основ да у евентуалној дискусији о овом прекршају предложи да се изрекне само опомена јер се главни уредник Пинка већ извинио. Осим тога, ово може бити најава постепеног прилагођавања Пинковог наратива захтевима нове пропагандне улоге, најављене угодном разменом комплимената између Митровића и амбасадора Хила. Не би ме изненадило да осим Јоване Јеремић још неке перјанице досадашњег политичко-пропагандног програма на Пинку нестану из првих редова”, каже Цвејић.

Он додаје да ће одлука о могућим санкцијама ТВ Пинк бити донета када то буде најмање важно и верује да ће бити врло повољна по Пинк.

РЕМ погубан за медијску сцену и демократске институције

Стручна служба Регулаторног тела утврдила је да је објављивањем снимка потенцијално дошло до повреде више чланова Закона о електронским медијима, чланова Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, као што су поштовање достојанства личности и право на приватност.

Регулатор је тај програмски садржај сврстао у категорију порнографије, што је забрањено Законом о електронским медијима и Правилником о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга.

Поповић сматра да ће одлука Регулатора о кршењу правилника и закона у случају Микетић, и ако буде донета, бити потпуно ирелевантна. Она истиче и да су институције у Србији у раљама политике, да је Регулатор без интегритета, кредибилитета, значаја и утицаја, а јавност навикнута на промоцију насиља.

„Емпатија и солидарност постоје само у траговима, што конкретно значи да се не оставља простор нади да ће се било шта сувисло урадити, рећи или само прозборити поводом овог случаја, а камоли изрећи адекватне мере од стране Регулатора”, оцењује Поповић.

Цвејић додаје да је урушавање РЕМ-а још бруталније него раније, и да је Регулатор у последње три године постао још непосредније поданички и директније погубан за медијску сцену и демократске институције у Србији.

„У овом смислу ни нови Закон о електронским медијима неће помоћи ако се не измени рад институција у овом сектору. Већ много пута је у демократској јавности у Србији, али и у извештајима релевантних европских тела истакнуто да је у Србији мањи проблем са законима, а већи са њиховом применом.

Докле год поданички менталитет, страх и апатија владају међу запосленима у овим институцијама и док се сви руководећи кадрови бирају по политичком кључу, закони ће бити само декорација Вучићевој аутократској владавини”, закључује Цвејић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси