Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор Драгану Ђиласу: Тон Вашег последњег писма мешавина претњи и уцена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2024.

Извор: РТС

Одговор Драгану Ђиласу: Тон Вашег последњег писма мешавина претњи и уцена

Колегијум Радио-телевизије Србије саопштио је, у одговору лидеру Странке слободе и правде Драгану Ђиласу, да је тон његовог последњег писма чудна мешавина претњи, уцена, изнуђивања потерница, умишљености и охолости под формом неке наводне моралне супериорности.

Ко је толико дуго у политици, попут вас, морао је за све ове године да научи бар нека правила.

Пре свега, није добро да се за потребе данашње политичке борбе користе јучерашњи аргументи.

Није добро када нечија политика личи на освету.

У политици се може бити и охол и самозаљубљен, не мора се увек показивати ни претерана склоност према истини, али се за све то не могу очекивати аплаузи.

То што је неко дуго лишен искушења и порока власти, не значи да је богат врлинама.

Уз све то, како кажу Енглези: "Политичар који се жали на медије је попут морнара који се жали на море." И да додамо Пекића: "Дуготрајна опозиција је добра за мудрост, али је штетна за нарав."

Ваше последње писмо РТС-у је далеко од било какве мудрости. Уосталом, ни мудрост ни пристојност се ником не могу наметнути.

Тон Вашег писма је чудна мешавина претњи, уцена, изнуђивања потерница, умишљености и охолости, у форми неке наводне моралне супериорности. Прећутали су га чак и Ваши медији, као да их је било помало срамота.

Било би зато најједноставније да кажемо: "Хајде, Ђиласе, пиши ново писмо, јер ти ово разумели нисмо." Разумели смо га веома добро и обећавамо да се тим поводом убудуће више нећемо оглашавати.

Не зато што смо се уплашили ваших претњи и "досијеа", већ зато што наш посао није да полемишемо са политичарима који су, очигледно, разочарани у свој народ, јер није испунио њихова очекивања и није био на висини њихових идеја.

Дакле, иако нисте демантовали ништа од, како кажете, "лажи из одговора Колегијума РТС-а", поручујете да ћете убудуће одговарати истином "о нама". Свакодневно. Са све сликом да незадовољни народ зна кога треба да гања по улици.

Па сте тако открили да је једна од уредница Дневника у време док је била млада новинарка радила на Студију Б, који је тада био "радикалски".

Какав неопростив грех, какав доказ да је данашњи РТС гори него икад раније. И каква би то истинољубива кућа била да у њој раде неке громаде независног новинарства које сваке две-три године нађу нову странку или газду.

Ту истину сте могли да откријете и много раније. То никада није била тајна, али вам није сметало док сте били високо у власти и имали огроман утицај на медије.

Иста колегиница је и тада радила посао који ради и данас. Не само да је уређивала Дневник, већ је и модерирала председничку дебату и интервјуисала изабраног председника коме сте били близак сарадник.

Очито је да је нешто радила добро јер би, ваљда, Драган Ђилас још тада барем написао неко отворено писмо на ту тему, или би нашао неки други начин да исправи недопустиво. Уместо што данас опањкава људе на начин недоличан лидеру највеће опозиционе странке.

Могао је и сам да се представи и да каже да је у то време, радикалско, или већ какво било, зарадио свој први милион, скућио се на Сењаку и заиста писао отворена писма у којима је поручивао да му је досадило да подржава борбу против Милошевићевог режима у којој се не нуди ништа боље.

Тако је почетком 2000. године у писму недељнику "Време" написао: "Мука ми је више да, залажући се за промене, подржавам оне који су се последњих година изигравајући опозицију обогатили, који су до јуче носили љубичаста, а данас носе фирмирана одела, који сматрају да је сасвим нормално да одлазе на ноге светским зликовцима који су до јуче бомбардовали ову земљу тражећи од њих подршку за промене у Србији..."

Треба ли после 25 година Драгану Ђиласу узети за зло што је у то време сa гађењем говорио о ономе што данас тражи, што је чувао своје пословне интересе, изместио запослене и бизнис из Србије, сарађивао касније управо са медијима над којима се данас згражава. Радио је све што је тада радила већина људи који су успели у бизнису и нико данас не може да каже да су то мрачне странице његове биографије.

Колико је бесмислено помињати, зарад данашњих политичких потреба, то ко је где био пре тридесетак година ‒ Ђилас може да препозна и у непосредном страначком окружењу.

У истом, већ цитираном, писму Времену Удруженој опозицији Србије саветује да одмах из својих редова искључи, како је написао, "екстремисте и циркусанте", који су тада пропагирали идеје, попут "Војводина република" и који би да "сутра вешају или стрељају по градским трговима".

Нису ли неки од Ваших најближих сарадника потекли управо из тог политичког миљеа и треба ли им то данас потурати под нос.

Претећи тиме да ће објављивати "истине о људима са РТС-а", Драган Ђилас се заправо представља као некакав уцењивач који се, наводно, докопао каквих тајних докумената и изнеће их у јавност ако руководство РТС-а не поступи по његовим налозима.

Са своје стране, можемо само да му одговоримо да је његова дужност као одговорног политичара да објави, без изузетка, све што мисли да је важно за друштво ‒ уместо што прети да ће то урадити.

Јасно нам је да Ђилас "разговор" са Јавним сервисом жели да сведе на формат Великог брата, где би се учесници свађали, надвикивали, пијачарили, пилићарили и уцењивали све пред очима јавности која би се опредељивала за "победника".

Ми у таквом ријалитију немамо шта да тражимо, неуки смо и неискусни, за разлику од Драгана Ђиласа који је одавно показао да тим форматом суверено влада.

Том морнару желимо да се не љути на море којим плови.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси