Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колегијум РТС-а Драгану Ђиласу: Чак се и у политици понекад морају поштовати чињенице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 01. 2024.

Извор: РТС

Колегијум РТС-а Драгану Ђиласу: Чак се и у политици понекад морају поштовати чињенице

Јавни сервис мора да се повинује чињеницама, а да уважава мишљења. Никако обрнуто, да мишљење проглашава чињеницом, поручује се у реакцији Колегијума РТС-а на саопштење Странке слободе и правде.

У саопштењу Странке слободе и правде у којем њен председник Драган Ђилас, преко телевизије Н1, реагује на одговор који му је упутио Колегијум РТС-а опет је тачно само једно. То што говори и пише, Драган Ђилас – мисли, али нема доказе да је то што мисли и тачно. Ту је суштина нашег неразумевања. Јавни сервис мора да се повинује чињеницама, а да уважава мишљења. Никако обрнуто, да мишљење проглашава чињеницом.

Председник Странке слободе и правде нуди нам и своје виђење уређивачке политике РТС-а. Новинари не треба да му постављају питања јер он са њима и нема намеру да разговара, он се обраћа грађанима. Такви медији већ постоје и на њима господин Ђилас редовно гостује. Јавни сервис није међу њима, није му то улога ни смисао, као што РТС није ни „државна телевизија“, како то председник ССП-а апострофира, и то је тако још од времена када је он био на јавној функцији и када је свакодневно навраћао у Таковску 10.

Али Јавни сервис јесте међу оних пет одсто медија о којима Драган Ђилас говори, а којима не представља проблем то што председник државе и председник опозиционе странке воде пристојан разговор о изборима, друштву и свему осталом што је у домену њиховог политичког деловања. И зато ми настојимо да у нашим дебатним емисијама негујемо такву атмосферу – конструктивни дијалог уместо деструктивне свађе.

У саопштењу ССП-а не видимо да је њихов председник реаговао на оно што смо му одговорили. Уместо тога определио се за личне увреде на рачун руководилаца РТС-а, али и спомињање људи који са РТС-ом повремено сарађују и све што напишу уредно потпишу својим именом и презименом. Без изузетка.

Такав приступ некога ко се, наводно, залаже за друштво без насиља, где влада пристојност у понашању и разговору, где се не нишани на људе – за нас је несхватљив. Верујемо у то да другима не треба чинити оно што не желиш да се чини теби, волели бисмо да се тако понаша и господин Ђилас који је умео и да се расплаче пред камерама када је сам био предмет неприхватљивог таргетирања.

За разлику од њега, који сматра да је то што се људи у РТС-у потписују на свој рад оправдање да им се на челу цртају мете, ми то што је Драган Ђилас јавна личност и политичар не сматрамо оправдањем да о њему извештавамо мимо чињеница и непримереним језиком. Ако институције не налазе да је он у свом пословању радио нешто нелегално Јавни сервис му то свакако неће дописивати, као што и није дописивао, па се чак није бунио када је Ђилас на протестима опозиције неовлашћено читао изјаве руководилаца РТС-а дате у истражном поступку. Исти принцип користимо у, рецимо, извештавању о изборима. Ни у једном ни у другом случају нећемо рећи да је било крађе док то не потврди онај ко је за то надлежан.

Коначно, да и то разјаснимо, Колегијум РТС-а чине главни и одговорни уредници програма и уредници важнијих целина информативног програма Јавног сервиса. Њихова имена нису тајна, али када се око нечега сложе онда се потписују као Колегијум. Нема потребе да се потписујемо појединачно, јер нико од нас са Драганом Ђиласом нема никакав лични сукоб. Као што, за разлику од неких других медија, РТС није страна у политичким надгорњавањима и не пристајемо да нас у то било ко увлачи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси