Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Екипи Н1 забрањено да извештава са седнице Скупштине у Краљеву, иако је акредитација послата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2024.

Аутор: Ненад Божовић Извор: Н1

Екипи Н1 забрањено да извештава са седнице Скупштине у Краљеву, иако је акредитација послата

У Краљеву се одржава конститутивна седница за Скупштину Града, а камери Н1 није дозвољено да снима у сали, иако је акредитација за овај догађај уредно послата.

Како је наведено у одговору на захтев Н1, пријавили су се мање од 24 часа до почетка седнице, те захтев није одобрен.

„Поштовани, по налогу председника ПО Краљева др Предрага Терзића, обавештавам вас да је ваш захтев за добијање дневне акредитације поднет након истека рока од 24 сата пре сата одређеног за почетак седнице Скупштине града, који је прописан чланом 4 Правилника о начину и поступку издавања акредитације представницима медија“, наводи се у одговору, који потписује технички секретар.

Како је рекао Иван Матовић из ГГ Староседеоци Краљева седнице скупштине су јавне и по пословнику, а ако није јавна и нема пренос, седница не може да се одржи.

„Постоји члан у пословнику, да се седница прекида ако није јавна, То говори да ви нисте подобни, да не желе да ваше камере буду унутра, да се види о чему се ради, да је један одборник правоснажно осуђен на годину дана кућног притвора. Унутра могу бити само режимски медији, две локалне телевизије над којима имају апсолутну контролу. Нашли су разлог да вама одговоре да нисте поднели захтев у року од 24х пре почетка одржавања седнице, а то ради секретар скупштине, кога ми тренутно немамо“, каже за Н1 Иван Матовић из ГГ Староседеоци Краљева.

Предраг Воштинић из Локалног фронта истиче да је „то увек проблем са људима који желе да поштују прописе“.

„Ви сте тражили да уђете у због тога вам није одобрено, нико други није тражио. На конститутивној седници, по Статуту Града Краљева, може да присуствује ко год хоће, јер је она јавна, дакле медији који су регистровани, морали би да могу да присуствују. Ви сте хтели да будете по прописима и поднели сте захтев, а онда је о томе одлучивао бивши градоначелник и селективно вас онеспособио да уђете, чак комуницирао директно са обезбеђењем. Ми то унутра нисмо знали. Ви сте овде непожељни, по два основа, што нисте подобни и по вољи градоначелника и по томе што сте поднели захтев, дакле поштујете процедуру“, каже Воштинић.

Тамара Филиповић, генерална секретарка НУНС-а, наводи за Н1 да се овде ради о дискриминацији медија.

„То је дискриминација медија. Противзаконито је забрањивати једнима приступ, а другима дозвољавати улаз на седницу Скупштине и то још конститутивне. То ћемо убележити у нашу базу података као дискриминацију медија. Колико сам обавештена, забрањен је само приступ ТВ Н1 и Новој С. Рекли су им да нису на време послали акредитацију, а видела сам да је акредитација послата дан пре, што значи  да стварно није било основа да се забрани злаз новинарима“, навела је Филиповић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси