Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Текст Цензоловке о претњама Вањи Ђурић и Жељку Вељковићу изазвао лавину вербалног насиља и нових претњи смрћу, пребијањем и протеривањем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 01. 2024.

Аутор: Угљеша Бокић Извор: Цензоловка

Текст Цензоловке о претњама Вањи Ђурић и Жељку Вељковићу изазвао лавину вербалног насиља и нових претњи смрћу, пребијањем и протеривањем

Уместо да текст Цензоловке смири страсти, јер је написан да би скренуо пажњу јавности на вербалну тортуру и претње које су Вања Ђурић и Жељко Вељковић добили на мрежи X, и у њему новинари објашњавају да им није била намера да вређају девојчицу Павлину Радовановић - изручило се стотине нових увреда и претњи, којима су придодати и наша редакција и они који су се усудили да изразе солидарност са новинарима.

Текст који је објавила Цензоловка о вербалној тортури коју пролазе новинари и претњама смрћу које су добили Вања Ђурић и Жељко Вељковић, у коме су они објаснили да нису имали никакве лоше намере, нити су вређали девојчицу Павлину Радовановић, изазвао је на мрежи X салву увреда и нових претњи на рачун Вање, Жељка и наше редакције.

Шиптари, усташе, педерчине, другосрбијански накот, треба вас протерати, курветино, крампачо, манијаци, нацисти…

Ово је само делић епитета којима су чашћавани Вања, Жељко и Цензоловка. У око 90 одсто од више од 500 коментара, колико је на мрежи X имао текст „Вербално иживљавање уз претње смрћу: Хајка на новинаре Вању Ђурић и Жељка Вељковића коју оркестрирају десничари из власти и из опозиције“, коментатори су се острвили на новинаре, и поред тога што је текст био посвећен хајци и претњама које су добили због изношења мишљења о употреби једне песме (а не о девојчици која је ту песму певала).

У мору хајки које воде политичари из врха власти, најчитанији таблоиди и телевизије са националном покривеношћу, ова се издваја по количини мржње која се излила кроз коментаре на једној друштвеној мрежи.

Као де је неко дао сигнал за такмичење ко ће грознију увреду или претњу да напише.

Уместо да текст Цензоловке смири страсти, јер је написан како би се скренула пажња јавности на тортуру коју ово двоје новинара пролазе и претње које су им упућене, и у њему Вања и Жељко објашњавају да им није била намера да вређају девојчицу већ да укажу на неке друге друштвене појаве, он је изазвао лавину претњи и увреда.

Објављен је чак и приватни број телефона Вање Ђурић, са позивом да на тај начин наставе са слањем порука, пошто је она обрисала свој налог на мрежи X.

Претње депортацијом, кокошка и манијак приказали српски народ као крволоке, мало им је то, видећемо се на улици кад тад, само су неки од коментара.

Вања Ђурић, Жељко Вељковић и Цензоловка подносе пријаве

Вања Ђурић и Жељко Вељковић за Цензоловку кажу да ће све претње предати Тужилаштву за високотехнолошки криминал као и да планирају да поднесу приватне тужбе.

Већина претњи и позива на линч и депортацију на мрежи X упућене су новинарима Н1 и Нове С, али ни редакција Цензоловке није поштеђена.

У једном твиту смо упозорени да ако Цензоловка настави погром деце попут Павлине (?!), снаћи ће нас СРБоловка, а у другом да нас треба све понабијати на колац, мислећи на Вању, Жељка и нашу редакцију.

Названи смо стоком коју „треба тући ко волове у купусу“. Поручено нам је да смо „србомрсци и непријатељи, снаћи ће вас СРБОЛОВКА, не зајебавајте се са Србима“.

Ови позиви на насиље су накнадно избрисани, али су остали забележени. Цензоловка је претње смрћу пријавила Тужилаштву за високотехнолошки криминал преко контакт тачке у Независном удружењу новинара Србије.

 

ДРУГИ ПУТ ЗА ТРИ НЕДЕЉЕ ЦЕНЗОЛОВКА ДОБИЈА ПРЕТЊЕ СМРЋУ

Ово је други пут у последње три недеље да Цензоловка добија претње смрћу – у коментару на Фејсбуку речено нам је да нас све треба побити по кратком поступку. Тужилаштво за високотехнолошки криминал је због претњи покренуло истрагу. Напад су осудили Репортери без граница, Међународни институт за штампу, Оссерваторио Балцани Цауцасо Трансеуропа и други.

 

Претње и увреде су добијали и они који су подржали Вању Ђурић и Жељка Вељковића. Славко Ћурувија фондацији, која је изразила подршку новинарима Н1 и Нове С и написала да „у време када је свака написана или изговорена реч подложна злобним тумачењима“ морамо да останемо солидарни, те да хајка мора да престане, поручено је „нисте ви још ни видјели шта је хајка“.

Прећено је и другима: жени, чије име је познато редакцији, упућена је претња која се односи на њену малолетну ћерку пошто је дала подршку новинарима, и додато: „Све вас пописујемо“.

Дакле, међу онима који због измишљеног напада на девојчицу са Косова покрећу хајку на новинаре, има и оних који немају проблем да прете другој деци само зато што њихови родитељи мисле другачије.

ТУЖИЛАЦ МИЛОВАНОВИЋ: ПРОШИРИТИ ПРАВНУ ЗАШТИТУ НОВИНАРА

Иако махом сви коментари испод нашег текста на мрежи X, који се односе на Вању, Жељка и Цензоловку, представљају озбиљно угрожавање безбедности и стварају атмосферу јавног линча, на крају мало оних који прете буде процесуирано за кривично дело угрожавање сигурности.

Ова нелогичност годинама представља велики проблем када је у питању заштита новинара.

Јавни тужилац и члан Државног већа тужилаца Предраг Миловановић за Цензоловку објашњава због чега постоји проблем када је у питању квалификовање овог кривичног дела и указује на могућа правна решења.

„У јавном говору приметан је пораст нивоа говора мржње, увреда и угрожавања сигурности појединаца, а посебно новинара као основних делатника јавног информисања. Нажалост, појавом информационих технологија иновирали су се начини обележавања и стигматизовања људи, што забрињава, посебно када се има у виду да право често каска за животом, па законодавац не може да ‘постигне’ да неке друштвено непожељне радње у овој сфери предвиди као кажњиве. Из тог разлога је широк спектар нових појавних облика ‘узнемиравања и застрашивања’ људи остао ван домашаја и законодавца и судова који те радње не подводе под ово кривично дело. По мом мишљењу, а нарочито имајући у виду високо место које на скали вредности заузимају слобода медија и слобода изражавања у сваком демократском друштву, оправдано је у извесној мери проширити кривичноправну заштита тих вредности“, објашњава Миловановић.

Он сматра да би решење требало потражити у регионалним кривичним законодавствима, али и у другим међународним стандардима која боље и савременије уређују ово питање које мучи наше друштво.

„Требало би добрано поразмислити о проширивању последице овог кривичног дела и на узнемиравање. Угроженост сигурности као последица овог кривичног дела је од стране судова третирана као лични осећај страха за свој живот или тело, илити као осећај личне небезбедности. А шта је са тиме када нас неко узнемирава или застрашује, односно покушава да нас различитим радњама уплаши? То су нови софистицирани модалитети деловања учинилаца који на тај начин остају ван кримогене регулативе законодавца, али и рестриктивног тумачења судова појма угрожене сигурности. Они се морају зауставити или ћемо огрести у насиљу које нас враћа у природно животињско стање“, каже овај тужилац.

 

Требјешанин: Власт сноси велики део одговорности

Психолог и универзитетски професор Жарко Требјешанин за Цензоловку објашњава да су овакве појаве последица свеопштег стања у друштву. Он наводи да се у друштву створила атмосфера у којој не постоји дијалог и здрав сукоб мишљења, већ се прибегава најнижим поривима, вођеним острашћеношћу, а не рационалним сагледавањем ствари и отуда произилази оваква лавина изјава и коментара у којима се вређају, застрашују и дискредитују неистомишљеници.

„То је посебно изражено на друштвеним мрежама где је велики број људи непознат, па их та анонимност охрабрује да из себе избаце све најгоре што се у њима налази“, каже Требјешанин.

Велики удео одговорности за овакав начин комуникације сноси владајући режим.

„Људи гледају на који начин председник државе, председник скупштине, посланици комуницирају на друштвеним мрежама и закључују да је такав вид јавног говора прихватљив“, наводи психолог Жарко Требјешанин.

Председница Независног друштва новинара Војводине Ана Лалић сличног је става када је реч о томе ко је највише одговоран за увреде, таргетирања и претње којима је ово двоје новинара, али и много колега пре њих изложено.

„Салве увреда и претњи којима су изложени колеге Вања Ђурић и Жељко Вељковић само су још једна потврда да је у Србији дат легитимитет томе да се новинари беспризорно вређају и нападају, уколико се њихово мишљење не уклапа у националистички мејнстрим који пропагира ова власт, а са чијих позиција иницијално и крећу увреде ка новинарима. Лични став мојих колега о наступу те девојчице ни по чему није угрозио њена права, нити њену личност, већ су то биле опаске које су се управо тицале чињенице да се нама у 21. веку деца баве косовским митовима, да се одгајају на лажним историјским чињеницама и уместо да буду усмерена на будућност, њихова детињства се трују романтизованом историјом“, каже председница НДНВ.

Објављивање личног броја телефона Вање Ђурић последњи аларм

Поред увреда и претњи исељавањем, позива на линч, на мрежи X је извесни Никола Петровић објавио број телефона Вање Ђурић. Написао да га објављује зато што је она избрисала свој налог са мреже, па је позвао X-ере да јој преко телефона шаљу све оне увреде и претње. X је због ове објаве привремено суспендовао овај налог.

„Ово је последњи аларм и апел јавности, али првенствено институцијама, колико су новинари свакодневно угрожени, не само због тога што раде, већ и због онога што мисле, а у овом случају чак и зато што постоје. Позивам институције да реагују, а колеге да затраже сву правну помоћ коју имају на располагању. На помоћ и подршку НДВД увек могу да рачунају“, каже Ана Лалић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

19.01.

2024.

noca [нерегистровани] у 15:22

istina

korektno bi bilo da ste objavili i šta su to dvoje novinara napisali pa izazvali lavinu.....ovako samo komentaiiiiiiii - neprofesionalo!!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси