Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар Нова.рс физички нападнут у Арени: Отели му телефон, избацили га из хале по налогу Звезде, Евролига ћути
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 01. 2024.

Извор: Нова.рс

Новинар Нова.рс физички нападнут у Арени: Отели му телефон, избацили га из хале по налогу Звезде, Евролига ћути

А, требало је да то буде само још један дан на послу. Почео је туробно после страшних вести из Америке да је преминуо Дејан Милојевић, вести које су веће од свега, кошарке посебно, а неко је опет решио да проба да буде већи од свега – и клуба као што је Црвена звезда, и такмичења као што је Евролига.

Новинар Нова.рс је са валидном сезонском акредитацијом стигао на утакмицу Црвена звезда – Басконија, у 22. колу Евролиге, а уместо уласка на меч доживео је физички насртај и избацивање из Арене од стране обезбеђења на самом прес улазу, са западне стране дворане.

Припадник обезбеђења саопштио је да је улазак на утакмицу, односно мечеве Црвене звезде, забрањен од стране клуба и да никако не смеју да пусте акредитованог новинара за сезону 2023/2024. Замољен је био да стане у страну, што је и учинио, до доласка неког из клуба, иако је прошао скенер на улазу за новинаре.

Приликом разговора са припадником обезбеђења упалио је камеру на мобилном телефону, уперену изричито у под, како не би снимао лица која то не желе, што је испоштовао. Речено му је да не сме да уђе на утакмицу, што је поштовао, и да чека, што је такође поштовао док је слушао објашњења, а када није желео да угаси снимање телефона окренутог ка поду дошло је до инцидента, између 18.15 и 18.30.

Иако никога није угрожавао ни на који начин, већ кроз разговор чекао долазак представника КК Црвена звезда који се нису појављивали, припадник обезбеђења га је зграбио за руку, из исте му је отет телефон применом силе, а одмах потом је грубо гуран с леђа и избачен са новинарског улаза, који је претходно прошао без проблема. И ранац је том приликом прошао безбедоносну процедуру проласком кроз скенер, пре него што је замољен да стане у страну и сачека, што је без проблема и чинио.

Сви присутни, па чак и припадници Жандармерије на новинарском улазу, били су затечени виђеним и употребном силе такозваних редара уз поменуто одузимања телефона. Исти је потом враћен на лични захтев, али након што је из меморије телефона обрисано све забележено до претходне вечери, уз то је обрисано и оно што је обрисано. Потом је негирано све што се догодило, иако је било присутних сведока.

Притом, валидна сезонска акредитација издата је од стране КК Црвена звезда, са све сликом, именом и презименом, уз то је стигла је и неформална дозвола Евролиге да носиоцима таквих акредитација нико не може да забрани присуство утакмицама Црвене звезде, о шта су се из клуба оглушили и новинару је уз накнадно показивање његове слике од стране редара објашњено како је – забрањен.

После инцидента се појавио и ПР КК Црвена звезда, Игор Вујичин, и немушто навео да Нова.рс и даље има забрану присуства утакмицама и праћења клуба, иако је из Евролиге речено другачије. У камеру је одбио да говори и после само неколико секунди се врато у халу.

Иако је новинар скоро сат времена чекао, на сопствени захтев, неког из полиције односно припадника јавног реда и мира, како би се начинила забелешка, речено је како се нико неће појавити, па је нешто пре 19.30 напустио новинарски улаз са западне стране Арене.

Из Црвене звезде и Евролиге у одлучили да ћуте после овог инцидента до објављивања овог текста.

Подсетимо, од првог дана децембра 2023. године Нова.рс има забрану присуства утакмицама КК Црвена звезда, тада је пред утакмицу са Анадолу Ефесом у 11. колу Евролиге, стигло писменим путем бесмислено и неразумно објашњење да су акредитације за поменути меч и убудуће ускраћене услед „покушаја уредника спортске рубрике Нова.рс да кадрира у Кошаркашком клубу Црвена звезда.“

Како? То није објашњено! Забранити у 21. веку извештачима да прате утакмицу Евролиге је нонсенс без преседана и о томе смо одмах обавестили Евролигу.

Сходно томе смо се званично у најмање два наврата писмено, путем емаила, обратили Евролиги и члановима њеног медијског тима. Прво како би их информисали о скандалу и нечувеном инциденту непосредно пред утакмицу са Ефесом 1. децембра 2023. године, а недуго затим и са жељом да чујемо реакцију и став елитног такмичења.

Одговори који смо добијали су били у смислу да чекају званично објашњење КК Црвена звезда и да ће нас након тога информисати о даљем деловању, што се до дана данашњег, скоро два месеца касније, званично није догодило. У међувремену смо једино водили неформалне разговоре са медијским представницима Евролиге, где нам је речено да присуство евролигашким утакмицама никако не може да буде забрањено представницима медија са валидном акредитацијом за текућу сезону.

И они су били затечени због преседана невиђених размера, али су услед истог деловали тако да је све остало и даље недовољно разјашњено. Како је Нова.рс речено да не може да нам буде забрањено присуство, исто тако је новинар са валидном акредитацијом, на исти улаз са којег је најгрубље избачен пред меч са Басконијом, ушао и извештавао са утакмице Црвена звезда – Партизан, у оквиру 19. кола Евролиге, одигране 4. јануара ове године, без икаквих проблема.

Још једном, забранити у 21. веку извештачима да прате утакмицу Евролиге је нонсенс без преседана и зато захтевамо реакцију Евролиге на нивоу озбиљности такмичења какво јесте.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси