Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Легендарни „National Geographic“ угасио се у Србији и Хрватској
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2024.

Легендарни „National Geographic“ угасио се у Србији и Хрватској

Часопис "National Geographic" као и њихово онлајн издање након више деценија рада угасио се прошле године у Хрватској а почетком јануара 2024. године и у Србији, а као разлог гашења се наводи губитак лиценце.

У разговору са нашом колегиницом из Београда, Иваном Дукчевић, која је у протеклих неколико година објављивала своје путописе и фотографије у “National Geographic Србија” сазнали смо да осим часописа, нема више ни онлине издања, те су српско, и хрватско издање, остали без лиценце.

Дукчевић је за „Независне“ испричала да је сарадњу са НГМ започела након неколико година постојања магазина у Србији, када су у неколико наврата објављене њене фотографије. У току посљедњих пет година, на њиховом порталу су објављена 73 њена путописа с фотографијама.

„Надам се да је ово само привремено решење, и да ће неко у Србији, пожелети да плати лиценцу за квалитет дуг више од века“, рекла је Дукчевић.

Тачно прије годину дана о гашењу Хрватског издања овог магазина огласила се „Адриа Меди Загреб“ а њихову објаву коју су упутили претплатницима преносимо у цјелости:

“Поштовани претплатници National Geographic-а,

хвала вам на повјерењу које сте нам пружали тијеком сваког мјесеца ваше претлате на часопис National Geographic Хрватска. Овим путем обавјештавамо вас да часопис неће више излазити. National Geographic Хрватска многима је био инспирација. И вама. И нама. Заједно смо путовали свијетом и хвала јпш једном од срца на дивном дружењу.“

Легендардни мјесечник са жутим оквиром који обрадује теме из области културе и науке, географије, историје и умјетности, изашао је 22. септембра 1888. у Сједињеним Америчким Државама. Први број на српском језику изашао је прије 17 година, у новембру 2006. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси