Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СИНОС: Јавни сервиси најбоље решење за локалне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2024.

СИНОС: Јавни сервиси најбоље решење за локалне медије

Поводом покренутог поступка приватизације, чланови Синдиката новинара Србије-Синдикалне организације Радио-телевизије Крагујевац (РТК) обраћају се јавности и скрећу пажњу на ситуацију у којој се наша медијска кућа нашла пре седам година.

Тадашња приватизација, која је поништена захваљујући запосленима, синдикалним организацијама, јавности, грађанима Крагујевца који су нас подржали, била је изузетно горко искуство. Као што је и време потврдило, оставила је дубоке трагове на рад нашег медија који информише грађане Шумадије деценијама. Радио Крагујевац постоји 54 године, а телевизија три деценије.

У претходном периоду РТК је поново била под лупом јавности односно коментарисала се набавка нове опреме. Подсећамо да се свет технологије из дана у дан мења и усавршава и свако улагање у тај ресурс је за било који медиј добродошло па стога и сматрамо да се у све ресурсе једноставно мора улагати.

Међутим, сматрамо да се упоредо са тим мора обратити пажња и на људске ресурсе и решити остали проблеми у РТК који муче и многе друге локалне медије. Сматрамо да се морају, на основу закона и колективног уговора, поштовати правила о исплати прековременог и ноћног рада. Запослени су често преотерећени послом и изложени ризицима, што се посебно манифестовало током пандемије, па би требало решавати и питање мањка запослених. Требало би  посветити већу пажњу одржавању исправности и хигијене у службеним возилима, замени инвентара и намештаја, набавци рачунара и друге опреме неопходне за рад.

Синдикат новинара Србије (СИНОС) све време води борбу и залаже се за постојање локалних јавних сервиса што би обезбедило боље услове за рад медија и начин финансирања. Напомињемо да су у региону локалне самоуправе и даље власници медија (Црна Гора, Босна и Херцеговина, Хрватска), а да јавни медијски сервиси постоје у већини европских држава.

Подсећамо да је Медијском стратегијом из 2011. године било предвидјено формирање 6 регионалних јавних сервиса, али је то, на мистериозан начин, нестало из Закона о јавном информисању и медијима из 2014. године. СИНОС је поденео Анекс у оквиру Медијске стратегије 2018. године којим је предложио оснивање локалних и регионалних јавних сервиса, добио подршку др Франческа Шакитана, експерта који је анализирао овај документ, али су представници власти и медијских удружења одбили да се то надје у новом Закону о јавном информисању и медијима који је усвојен у октобру прошле године.

СИНОС остаје при ставу да су локални јавни сервиси  неопходни, јер је пракса показала да је то најбољи начин да градјани добију правовремене, свеобухватне и тачне информације, али и најприкладнији радни амбијент за остваривање професионалних и радних права новинара и медијских радника.

 Председник СИНОС-РТК и потпредседник СИНОС,

Саша Стаменић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси