Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Један од највећих српских новинара: 15 година без Богдана Тирнанића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2024.

Аутор: Братислав Николић Извор: Нова.рс

Један од највећих српских новинара: 15 година без Богдана Тирнанића

На данашњи дан 2009. године преминуо је легендарни Богдан Тирнанић.

Богдан Тирнанић (Београд, 1941) је био истакнути српски новинар, есејиста, публициста и филмски критичар, а новинарством је почео да се бави 60-их година прошлог века, у листу Савеза омладине Београда „Сусрет“. Две деценије је провео у недељнику НИН, у коме је био уредник културе.

Радио је и на Телевизији Београд, као и на Телевизији Политика, где је био заменик уредника. Био је и главни уредник часописа „Њу момент“ и креативни директор агенције „Сачи и Сачи“.

Тирнанић је добитник бројних новинарских признања, међу којима и награде УНС-а „Лаза Костић“ 2002. године за најбољег коментатора. Добитник је и престижних награда „Југ Гризељ“ и „Веселко Тенжера“.

Играо је једну од главних улога у филму Желимира Жилника „Рани радови“, а појављивао се и у филмовима „Црни бомбаредер“ и „Дечко који обећава“, за који је био сарадник на сценарију.

Написао је књиге: „Београд за почетнике“,, „Београд за понављаче“, „Оглед о Паја Патку“, „Босански блуз“, „Кратак курс умирања“ и „Кока-Кола арт“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси