Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Трамп изгубио спор против Њујорк тајмса и истраживачких новинара: Мора да плати скоро 400.000 долара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2024.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Трамп изгубио спор против Њујорк тајмса и истраживачких новинара: Мора да плати скоро 400.000 долара

Суд у Њујорку наложио је бившем америчком председнику Доналду Трампу да плати скоро 400.000 долара правних трошкова Њујорк тајмсу и тројици истраживачких новинара, након што их је неуспешно тужио због приче о богатству и пореским праксама његове породице, за коју су добили Пулицерову награду 2018. године.

Њујорк тајмс и новинари Сузан Крег, Дејвид Барстов и Расел Бетнер ослобођени су оптужбе у мају, а Трампова тужба против његове братанице Мери Трамп да је прекршила претходни споразум о нагодби дајући пореске податке новинарима још је у току, преноси АП.

Њујоршки судија Роберт Рид рекао је да је, с обзиром на „сложеност питања“ и друге факторе, разумно да Трамп буде приморан да плати адвокатима Тајмса и новинарима укупно 392.638 долара на име правних трошкова.

„Данашња одлука показује да нови став државе против СЛАПП тужби може бити моћна сила у заштити слободе штампе“, рекла је портпаролка Тајмса Данијела Роудс Ха, позивајуц́и се на њујоршки закон који забрањује неосноване тужбе осмишљене да уц́уткају критичаре.

„Суд је послао поруку онима који желе да злоупотребе правосудни систем да би покушали да ућуткају новинаре“, рекла је Роудс Ха.

Трамп, који је тражио 100 милиона долара одштете, тврдио је да су Мери Трамп, Тајмс и новинари били „мотивисани личном осветом“ против њега. Оптужио их је да су се упустили у „подмуклу заверу да прибаве поверљиве и веома осетљиве записе које су искористили у своју корист“.

Одбацујуц́и тужбе против Тајмса и новинара, судија Рид је написао да је прикупљање вести на законити начин „у самој сржи Првог амандмана“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси