Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Свеједно је шта гледате – Б92, РТВ, Студио Б, Пинк или Хепи: Како је власт покоравала медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2024.

Аутор: Маја Николић Извор: Н1

Свеједно је шта гледате – Б92, РТВ, Студио Б, Пинк или Хепи: Како је власт покоравала медије

Закон каже да су јавни функционери дужни да трпе критику медија. Али представници актуелне власти је не трпе, па се већ годинама труде да критичаре ућуткају, односно медије уподобе. 8. фебруара излази последњи број НИН-а каквог сте некада читали. Годинама већ не гледате Б92 ком сте некад веровали. С мајским поплавама 2014, Српска напредна странка потопила је Студио Б, а две године касније успешно је укроћена и Радио телевизија Војводине.

Ако су НИН људи – наставиће НИН да живи. Ако су НИН само новине – те су новине од јуче мртве. Да је НИН човек, посао обдуцента био би доста лак. Насилна смрт настала је као последица дугогодишње критике власти.

„Ја мислим да ми имамо такву власт која не трпи да постоји било шта. Жуља их, као камен у ципели, иако смо тако мали и за њих можда безначајни, теме које је НИН покретао су њих веома дирале“, сматра новинарка Весна Малишић.

Н1: Да ли се суштински власт сада свети НИН-у као што се светила Б92, Студију Б, Утиску недеље и разним другим медијима?

„О да“, додаје Малишић.

О да… Али хајмо редом. У мају 2014. СНС преузима тада градску телевизију Студио Б. И неће проћи дуго, а ново руководство локалну телевизију претвориће у билтен Српске напредне странке.

„Мој утисак је да је Александар Вучић лично желео да уништи Студио Б, њему се Студио Б никада није допадао, Студио Б је 90-их година био прозор у свет за грађане ове земље, као што је касније Радио Б92, па Телевизија Б92“, прича новинар Н1 и бивши новинар радија Студио Б Вељко Пајовић.

А сваки је прозор у свет прозор који треба затворити. И зато је ускоро на ред дошао и Б92. Од старог остало је само име.

„Та „деведесетдвојка“ и ова данас су две потпуно различите фирме, два различита бренда, они се случајно зову исто, али никакве везе немају једно с другим. Тв Б92 у којој сам ја радила никада није служила ниједној политичкој гарнитури, ова Б92 је агитпроп владајуће политичке странке и њеног бившег председника, члана руске библиотеке од пре неки дан, и то је то“, додала је новинарка Н1 и бивша новинарка Б92 Даница Вученић.

Постоји ли бар једна прича о пропасти медија, а да јој није кумовао Вучић? Не постоји.

„Судбина РТВ-а и те како је повезана са Александром Вучићем и СНС-ом. Ми смо до 2016. били једна врло гледана регионална телевизија и јавни сервис и буквално како је конституисана покрајинска власт тако је преко ноћи дошло до одмазде на РТВ, где су мање више сви уредници и аутори емисија склоњени из програма промптно“, рекао је председник синдиката Независност новинар РТВ Дарко Шпер.

Промптно је промењена и уређивачка политика и то тако да вам је данас свеједно шта гледате, Б92, РТВ, Студио Б, Пинк или Хепи.

„Данас када повремено погледам Студио Б, жао ми је што се он све више естрадизује. У реду, ако је Студио Б онакав какав не би требало да буде, па што му онда бар нису променили име?“, пита се Пајовић.

„РТВ је у врло сличном стању као она изнурена стока која треба да се пребаци с једне стране реке на другу, јер нема ко да јој помогне тренутно“, додаје Шпер.

И нема те скеле која би спасила медије, јер ко те има – тај те потапа.

Видео прилог Н1

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси