Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијске конкурсе у 2023. години није расписало 12 општина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2024.

Извор: Бета

Медијске конкурсе у 2023. години није расписало 12 општина

Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је данас да 12 општина није расписало конкурсе за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја у 2023. години, чиме су прекршиле Закон о јавном информисању и медијима који је ступио на снагу 4. новембра прошле године.

Из НУНС-а су навели да локалне самоуправе у Белој Паланци, Босилеграду, Црној Трави, Гаџином Хану, Голубцу, Книћу, Лучанима, Прешеву, Рачи, Сурдулици, Жабарима и Житорађи нису у 2023. години расписале конкурсе за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја.

"На тај проблем су указали новинари из Прешева и Сурдулице крајем прошле године. Они су у јавном саопштењу навели да је положај новинара без ове врсте помоћи угрожен, а да се медији због недостатка финансија налазе пред гашењем", истакли су у саопштењу из НУНС-а.

Објаснили су да су према новом Закону о јавном информисању и медијима локалне самоуправе у обавези да распишу медијске конкурсе, да је Закон ступио да снагу 4. новембра прошле године, али да те општине и поред тога, до краја године, то нису учиниле.

"Према новом Закону, Министарство информисања и телекомуникација, Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама, као и локалне самоуправе дужне су да до првог марта текуће године распишу конкурсе за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја", наводе у саопштењу из НУНС-а.

Истичу да је ово први пут да се Законом дефинишу рок за расписивање конкурса и казне за оне који те одредбе не буду поштовали.

Подсећају да су, уколико надлежни не распишу конкурсе до поменутог датума, или их пониште, а нове не распишу у року од месец дана, предвиђене прекршајне казне за одговорно лице, у распону од 50.000 до 150.000 динара.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

15.01.

2024.

Данило Коцићonymous [нерегистровани] у 14:08

Смешне казне за конкурсе

Прекршајне казне за одговорно лице, у распону од 50.000 до 150.000 динара, за нераспивање конкурса је - смешна!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси