Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарки ЦИНС-а која је писала о кол центру покушавају да упадну на Инстаграм
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 01. 2024.

Аутор: Јована Томић Извор: Цинс.рс

Новинарки ЦИНС-а која је писала о кол центру покушавају да упадну на Инстаграм

Налог на друштвеној мрежи Инстаграм новинарке Иване Милосављевић, која се пред изборе инфилтрирала у кол центар Српске напредне странке због рада на истраживачкој причи, јуче је цео дан под нападом. Независно удружење новинара Србије због тога је поднело пријаву Посебном тужилаштву за високотехнолошки криминал.

На лични Инстаграм налог Иване Милосављевић, новинарке Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), само у току јучерашњег дана неко је покушао да уђе чак седам пута. Први покушај забележен је пар дана раније.

Због сумње да се ово чини због њеног новинарског посла и објављених истраживачких прича правник Независног удружења новинара Србије (НУНС) поднео је пријаву надлежном тужилаштву.

„За сада сматрамо да су ови напади резултат Иваниног новинарског рада и покушај да јој се директно нанесе штета, и да постоји сасвим оправдана опасност да заиста дође до преузимања налога на њеним друштвеним мрежама“, стоји у пријави.

Наиме, прошло је нешто више од месец дана када је ЦИНС објавио истраживање о кол центру Српске напредне странке (СНС).

Милосављевић је као новинарка ЦИНС-а накратко била део великог кол центра скривеног од јавности из којег је више од 100 људи свакодневно позивало грађане и питало их да ли ће гласити за СНС. Тако је разоткрила да се иза свега крије добро организована група и начин рада који баца сумњу на куповину гласова и новац из „црних фондова“.

Бојан Перков из SHARE Фондација, која се бави дигиталном безбедношћу, каже да су у питању покушаји неовлашћеног приступа Инстаграм налогу од стране непознатих особа.

Ови покушаји, додаје, долазе у јако осетљивом тренутку. Перков сматра да постоји велика шанса да је то  повезано са истраживањем о кол центру јер је Ивана доста постала позната у јавности, а нарочито зато што се поново закувао цео случај.

Наиме, Агенција за спречавање корупције одлучила је да не покрене поступак у вези са СНС кол центром. У њиховој одлуци се наводи да су и СНС, али и агенција за хостесе М&Ј Ладy и Центар за едукацију и развој омладине Београда (ЦЕРОБ) негирали било какво учешће у раду кол центра.

Преносећи ову информацију ЦИНС је подсетио на своје истраживање у коме показује да је Милена Марковић из агенција M&J Lady организовала рад у кол центру у који је ушла наша новинарка, а новац за рад исплаћивао се у просторијама ЦЕРОБ-а на руке. Све то ЦИНС је документовао и видео и аудио снимком.

Немања Ненадић из Транспарентности Србија за ЦИНС је рекао да Агенција није урадила све да испита овај случај.

Поред тог поступка, рад кол центра испитује и Прво основно јавно тужилаштво у Београду. Наиме, кандидати за посланике коалиције „Србија против насиља“ Ђорђе Павићевић и Јелена Јеринић поднели су кривичну пријаву том тужилаштву против одговорних у овом случају. Како су из тог тужилаштва рекли за ЦИНС, почетком године су послали захтев за прикупљање информација Управи криминалистичке полиције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси