Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Општина Грачаница уложила жалбу на пресуду у вези са петицијом за припајање општини Косово Поље. Будимир Ничић: Очекивано – изгубиће поново
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2024.

Аутор: Медијацентар Чаглавица Извор: Медијацентар Чаглавица

Општина Грачаница уложила жалбу на пресуду у вези са петицијом за припајање општини Косово Поље. Будимир Ничић: Очекивано – изгубиће поново

Општина Грачаница уложила је жалбу „против пресуде“ Основног суда у Приштини којом се ова општина обавезује да новинару Будимиру Ничићу омогући увид у службену документацију у складу са његовим захтевом који се односи на „Петицију за припајање општини Косово Поље“.

Правни заступник општине Грачаница адвокат Негован Шарановић навео је да тужена страна у целости побија пресуду и то због “кршења одредби Закона о управним споровима и “због погрешног или непотпуног констатовања фактичког стања”.

У жалби коју је добио и Ничић као страна у поступку се између осталог наводи да “петиција физичких лица не представља службени документ, јер како наводи није донета од стране јавне институције, у овом случају општине Грачаница.

Наводи се и да “потписници приватне петиције имају право на заштиту личних података и тајност писма, јер петиција и представља писмо као средство општења потписника петиције – грађана са јавном институцијом”.

“Неспорна је чињеница да петиција представља лични чин потписника и да суштину и заштитни објекат петиције представља заштита личних имена, потписа и података потписника те да би достављање таквих осетљивих и поверљивих података тражиоцу информација који је по професији новинар Гласа Америке без сагласности потписника петиције и њихово пласирање у средствима јавног информисања за последицу имало компромитацију, могуће злоупотребе података и друге нежељене непријатности којима би били изложени потписници петиције”, наводи се између осталог у жалби.

Новинар Будимир Ничић каже да је није изненађен што је општина Грачаница уложити жалбу, али да очекује да ће је суд одбити као неосновану.

“У питању је класична куповина времена, јер општина Грачаница очигледно очекује да ово траје још четири пет година колико је скоро и требало времена да се заврши првостепени процес, али верујем да ће суд на основу мог одговора на жалбу бити ефикасан и да ћу ускоро добити тражени документ”, навео је Ничић.

Подсетимо, Ничић је тужбу против општине Грачаница поднео 25.04.2019.године због тога што је општина Грачаница одбила да му достави копију документа од јавног значаја, односно петицију грађана за припајање око 100 хектара територије општини Косово Поље коју је тражио 13.09.2018 године.

Прво рочиште у вези с овим случајем одржано је 23.10.2023. године, четири и по године од подношења тужбе, а Ничић је пресуду првостепеног суда, која је у његову корист, добио крајем децембра прошле године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси