Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминула Јелена Глигорић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2024.

Аутор: Озренка Радуловић/УНС Извор: Озренка Радуловић/УНС

Преминула Јелена Глигорић

Новинарка Јелена Глигорић, дугогодишњи члан Удружења новинара Србије (УНС) и некадашња уредница у редакцији Радио Југославије, преминула је на Божић, 7. јануара, у Београду, у 71. години. Испраћај за кремацију Јелене Глигорић биће у петак, 12. јануара 2024. године, у 11 сати на Новом гробљу.

Рођена и одрасла на Звездари, у старој београдској породици, у новинарство је, после дипломирања на Факултету политичких наука, априла 1978. године, ушла на велика врата. На челу Радио Југославије, у то време, био је дипломата и новинар Здравко Печар. Владала су тада строга правила и новинари приправници су рукописе носили на редиговање уреднику Драгославу Ломпару, доајену радијског новинарства у тадашњој Југославији. Била је то драгоцена школа која је определила њену новинарску каријеру. Јасне и прецизне уредникове примедбе одговарале су младој новинарки, чији су животни принципи, иначе, били прецизност и оданост послу.

Врло брзо, Јелена је из редакције вести прешла у привредну редакцију и преузела област туризма. Богатству њеног радијског изражавања је, поред свестраности и систематичности, свакако доприносио и њен ведри, мелодичан глас. Као туристички новинар, предано је радила на промоцији југословенског туризма преко таласа Радио Југославије, који је у то доба емитовао програм на 12 светских језика и био слушан на целој земаљској кугли.

Након расапада Југославије, почетком деведесетих година прошлог века, у склопу Радио Југославије, која је до тада само за свет емитовала програм на кратким таласима, формирана је нова редакција и почео је да се емитује програм ЈУ радија, први пут на српском језику. Била је то београдска радио станица, која је убрзо постала једна од најслушанијих локалних радио станица у Србији. Слушаности је умногоме допринео Јутарњи програм, који је уређивала и водила Јелена Глигорић. Она је успевала да на свој начин прати све што је било важно у Београду. Поред тога, наставила је да прати туризам у рубрици „Лепоте и знемитости Србије“.

Године 2011. добила је Повељу Савезне јавне установе Радио-Југославија, Међународни радио Србија, „за посебан допринос у остваривању уређивачке политике и значајан домет у радио стваралаштву“. Јелена је са места уредника у Привредној редакцији 2015. отишла у пензију, а неколико месеци нако тога престала је да постоји Радио Југославија.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

11.01.

2024.

Вукомир [нерегистровани] у 13:19

Искрено саучешће

Имао сам ту част да једно време радим са Јецом, дивном и племенитом особом,сјајном колегиницом и новинарком!Бог да јој подари царство небеско!Породици искрено саучешће!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси