Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Апелациони суд за крај марта заказао јавну седницу о случају паљења куће Милана Јовановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2024.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Апелациони суд за крај марта заказао јавну седницу о случају паљења куће Милана Јовановића

Пет и по година после злочина и годину дана после друге првостепене пресуде Апелациони суд ће покренути поступак одлучивања о оптужници по којој су високи функционер СНС-а Драгољуб Симоновић и његови сарадници већ два пута осуђени на затворске казне. Када ће се тај поступак завршити - нико не зна. У случају Славка Ћурувије он траје од марта 2023.

Годину дана након што је донета, друга по реду, првостепена пресуда против Драгољуба Симоновића и још тројице за паљење куће новинара, Апелациони суд ће разматрати жалбе тужиоца и одбране, пише Цензоловка.

Јавна седница заказана је за 26. и 27. март у 11 сати, у судници број 11.

Ово не значи да ће тада новинар Милан Јовановић и његова супруга Јела Дељанин имати у рукама правоснажну пресуду после пет и по година од како им је спаљена кућа, аутомобил, успомене и неповратно уништено здравље и мир.

Након што трочлано судско веће саслуша све странке у поступку, почеће такозвани и, по могућој дужини веома чувен, „нејавни“ поступак.

Подсетимо, у случају убиства новинара Славка Ћурувије, тај нејавни део траје од марта прошле године.

И други пут осуђени на укупно 17 година

Првостепеном пресудом коју је 20. марта 2023. године изрекао судија Другог основног суда Лука Пантелић, неправоснажно су на укупно 17 година затвора осуђени Драгољуб Симоновић, бивши председник Општине Гроцка и функционер владајуће Српске напредне странке, Владимир Михаиловић, бивши полицајац, Игор Новаковић, локални кабадахија, дуго познат полицији, и Александар Маринковић, ситни преступник, али врло вешт у скривању, будући да полиција не може већ пет година да га пронађе и приведе правди.

Према пресуди, Симоновић је, у жељи да ућутка новинара који је, упркос сталним претњама и притисцима, неуморно истраживао и објављивао текстове о корупцији, искористио своју политичку моћ, утицај и сумњиво стечен новац и подстакао Михаиловића, Новаковића и Маринковића да у гаражу Милана Јовановића баце Молотовљев коктел, који је довео до пожара у целој кући.

Милан и Јела Дељанин преживели су правим чудом, па је овај случај у новинарској заједници окарактерисан као покушај убиства, иако оптужница и пресуда овај напад третирају као кривично дело изазивања опште опасности.

Ругање и вређање жртава, аплаузи оптуженима

Нико од осуђених никада није показао ни трунку емпатије према оштећенима. Напротив, ругали су им се, вређали на суду, а организовали су и срамно окупљање запослених из Општине Гроцка да пред судом аплаудирају Драгољубу Симоновићу.

Чињеница да се овај случај кораком рака и као рак рана безбедности новинара у Србији вуче по судовима дуже од пет година, делује узнемирујуће поготово кад се зна да је тужилац Предраг Миловановић за три месеца завршио истрагу и поднео оптужни предлог који до дан данас није побијен ни у једној важној чињеници.

Иначе, оптужница се заснива на признањима главних учесника у подстрекачком злочиначком ланцу – на признањима Михаиловића и Новаковића, датим у два наврата и у присуству њихових адвоката.

На питање новинара Милана Јовановића да ли је за њега правда у Србији достижна, одговараће трочлано судско веће Апелационог суда у Београду у саставу Милимир Лукић (председник већа), Оливера Анђелковић (известитељка) и Маја Илић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси