Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Н1 Загреб о изјави премијера Пленковића: Притисак на слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2024.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Н1 Загреб о изјави премијера Пленковића: Притисак на слободу медија

Оцена председника Владе Хрватске Андреја Пленковића да Н1 делује “полулегално” и да “нема концесију за емитовање”, изречена у уторак након седнице Председништва ХДЗ-а, не само да је нетачна већ представља покушај притиска на уређивачку независност и слободу медија, супротно европским законским оквирима заштите темељних вредности демократског друштва, поручује Н1 Загреб.

Н1 Загреб подсећа премијера Пленковића на чињенице које би требало да му буду добро познате: седиште и дозвола за емитовање Н1 телевизије издате су у Луксембургу, чланици ЕУ, пре готово десет година, те је наведени пружилац медијских услуга уписан у јавно доступни регистар медија и под надзором је тамошњег независног регулаторног тела (АЛИА).

У Републици Хрватској, Н1 се приказује као наплатни канал путем сателита, кабла или интернета. Овакав модел је у потпуности у складу с Директивом о аудиовизуелним медијским услугама ЕУ, Конвенцијом о прекограничној телевизији и хрватским Законом о електронским медијима. На сличан начин, хрватским грађанима свој програм чине доступним велики број других пружилаца медијских услуга, те је у питању уобичајена пракса у Европи, у потпуности у складу с јединственим европским тржиштем, слободом пружања медијских услуга и слободом предузетништва.

Хрватска Агенција за електронске медије, хрватски судови, као и ресорни министри у Влади премијера Пленковића су неколико пута потврдили законитост предметног аранжмана, те је слична пракса и у региону.

Н1 Загреб подсећа да је више пута и јавно позивао на расписивање нових концесија које су доступне и слободне у дигиталном спектру у РХ на транспарентној, отвореној и недискриминаторној основи, имајући у виду интерес хрватске јавности за што већом доступношћу квалитетног информативног садржаја. У случају омогућавања Н1 да под фер условима добије националну концесију, били бисмо спремни да одговарајуће операције пребацимо у Републику Хрватску, и благовремено бисмо доставили сву законом предвиђену документацију надлежним органима – што је такође била пракса у одређеним државама у регији.

Телевизија Н1 је ексклузивни партнер глобалног телевизијског њуз канала ЦНН, а у протеклих девет година је најгледанији кабловски информативни канал у Хрватској. Наши новинари су увек на месту догађаја, доносећи гледаоцима најважније информације. Одувек смо се водили принципима професионалног и независног новинарства, у служби грађана, те ћемо то наставити да чинимо и убудуће, успркос притисцима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси