Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРОДИ: Методолошки непрецизан извештај РЕМ-а о извештавању телевизија током изборне кампање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2023.

Извор: Бета

БИРОДИ: Методолошки непрецизан извештај РЕМ-а о извештавању телевизија током изборне кампање

Савет Регулаторног тела за електронске медије усвојио је Извештај о надзору програма током изборне кампање за јавне сервисе и кабловске пружаоце медијских услуга, који је селективан, методолошки непрецизан и неусклађен са ОДИХР методологијом, оценио је данас Биро за друштвена истраживања.

БИРОДИ у саопштењу наводи да је упутио РЕМ-у захтев по слободном приступу информацијaма од јавног значаја, да своју базу мониторинга учини јавно доступном у машински читљивом формату и да тако омогући научној и стручној заједници да изврши анализе на подацима које је прикупио.

БИРОДИ наводи да су у извештају достављени основни подаци мониторинга за четири канала јавних медијских сервиса – РТС 1 и РТС 2, РТВ 1 и РТВ 2, као и за четири кабловске телевизије – Н1, Нова С, Ал Џазира и ТВ К1, а да Савет РЕМ-а у саопштењу није навео зашто се определио да прво прикаже налазе наведених телевизија.

Надзор је обухватио 24 сата програма током сваког дана трајања изборне кампање, од 1. новембра до 14. децембра и анализирани су сви објављени програмски садржаји.

„Анализа презентованих података из Извештаја указује да је РЕМ мерио време заступљености изборних листа и јавних функционера, али није мерио, односно није приказао тоналитет извештавања о изборним листама и јавним функционерима. Тиме је јавност ускраћена за информације да ли су све изборне листе биле једнако третиране и када је у питању тоналитет приказивања, као и да ли су и који јавни функционери били представљени преко 66 одсто позитивног извештавања, то јест на нивоу функционерске кампање“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да у извештају РЕМ-а „није могуће видети какав је био тоналитет извештавања о кључној особи у изборној кампањи“ председнику Србије Александру Вучићу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси