Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Београду немири, РТС емитује серије и квизове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 12. 2023.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

У Београду немири, РТС емитује серије и квизове

Док је синоћ неколико демонстраната ломило стакла на згради Скупштине покушавајући да уђе, а полиција људе засипала сузавцем, тукла и хапсила, на јавном сервису су емитовани ријалити програми, квизови и серија „Село гори а баба се чешља“.

Само они који су имали кабловске канале попут Н1 или Ал Џазире, могли су да стекну осећај о атмосфери на улицама: у укључењима репортера се чула ломљава стакла, видело се да се пале бакље, лете јаја и каменице, људи бришу очи од сузавца, а камере су забележиле и како полиција туче и хапси грађане.

РТС је о свему извештавао кратко у информативним емисијама, не прекидајући редовни забавни програм, и све време избегавајући да спомене синтагму „изборна крађа“. Зато је, са друге стране, репортер устврдио како опозиција баца сузавац на полицију.

Јучерашњи протести, на које је позвала опозиција због сумњи да је власт покрала изборе, почели су испред Републичке изборне комисије у центру Београда од 18 сати, да би се убрзо преместили недалеко одатле, испред Скупштине Града. Опозиција је захтевала да уђе у Скупштину која је, међутим, била пуна полиције с опремом за разбијање демонстрација.

Први инциденти су кренули већ у 19 сати и сцене су наредних сати биле драматичне – окупљени су заставама и летвама ломили прозоре у покушају да уђу, неки су пробали да развале врата телом, упаљене су и бакље, а људи су скандирали и позивали полицију да изађе напоље и придружи се протестима. Припадници полицијских снага су их из зграде у више наврата прскали сузавцем. Летела су јаја и каменице. Дошла је и хитна помоћ јер се неко у маси срушио.

То су могли да виде, рецимо, гледаоци Н1, чији су репортери били на лицу места. Нешто пре 22, полиција је почела да растерује људе, туче и хапси, што је забележила и камера АЛ Џазире која је такође читаве вечери пратила дешавања. Било је бруталности и према медијима – сниматеља ове телевизије је један полицајац, како је рекла репортерка Јелена Глушац, ухватио за врат и склонио са лица места како не би снимао сцене хапшења. Још неко време је центар града, како смо видели на снимцима кабловских ТВ канала, био пун полиције и полицијских возила.

Ништа од тога нисмо видели на РТС-у, али јесмо чули да је реч о насиљу и шта о свему томе има да каже власт.

Ваше право да знате шта каже власт

У време када су протести почињали и маса се окупљала, РТС је емитовао забавни шоу „Свадба из мог краја“. Док су гледаоци потом у блаженом незнању пратили популарни квиз Слагалица, демонстрант је дршком заставе Републике Србије ударао из све снаге у стакло улазних врата Скупштине, које су припадници полиције забарикадирали. Врата су већ била засута јајима.

Када се Слагалица завршила, водитељка РТС-а је лежерно презентовала временску прогнозу. Ко је тада пребацио на Пинк видео је да иде реприза Вучићеве јутарње конференције на којој је гледаоцима штапом показивао географске мапе, говорио о саобраћајницама и инвестицијама, шта смо све урадили и шта ћемо тек да урадимо.

Док су ТВ гледаоци чекали Дневник и мењали канале на даљинском потпуно неинформисани о било чему, људи на платоу испред градске Скупштине у центру Београда палили су бакље и викали полицајцима да изађу и стану у одбрану слободних избора. Према проценама организације Архив јавних скупова, у том тренутку је на скупу било више од 7.000 људи.

Да се нешто у граду дешава, могло је да се чује тек у Дневнику 2 и то не чак ни на самом почетку као ударна вест. Ударна вест је била шта је Вучић говорио на конференцији за медије тог јутра, коју су већ преносили уживо.

Сам Дневник отворен је најавом водитељке Милице Недић да је „председник Вучић упознао грађане са најважнијим темама и плановима“, као и да је „замолио све да престану са штрајком глађу“, не прецизирајући ни ко ни зашто штрајкује.

Онда је уследило седам минута Вучићевих изјава, а ко штрајкује сазнајемо тек на крају његовог обраћања, осам минута од почетка Дневника, који су уређивали Душан Убовић и Бојана Млађеновић.

„Председник је позвао представнике опозиције да прекину штрајк глађу, као и Угљешу Гргура са листе Србија не сме да стане који, како каже, штрајкује због изборне крађе опозиције“, речено је у прилогу.

Шта са изборном крађом власти? О томе је наредни прилог – водитељка је прочитала саопштење РИК-а о томе да је „провером утврђено“ како су оптужбе опозиције неутемљене.

У 19:39 први пут чујемо детаљније о протестима када се у Дневник укључио репортер Зоран Слепчевић. Камера РТС-а је углавном снимала скуп са стране, тако да гледаоци нису видели шта се дешава на самом улазу нити су могли да стекну праву слику о броју присутних. Не само да се држао подаље од лица места, већ је устврдио да у ствари опозиција засипа полицију сузавцем.

„Ситуација је напета, ако смем тако то да кажем, с обзиром на то да је дошло, пошто покушавају насилно да уђу у зграду Скупштине, полупана су стакла на улазним вратима. Оно што смо такође видели јесте да присталице ове коалиције убацују сузавац у скупштину, а јаке полицијске снаге које се налазе унутра враћају тај сузавац, тако да је изузетно, изузетно, као што сам већ рекао, напето“, изговорио је репортер.

Ниједном, током пар минута укључења, није споменуо синтагму „изборна крађа“ нити иоле појаснио разлоге окупљања.

„И даље је драматично, они покушавају насилно да уђу. Као што од понедељка говоре, њихови захтеви, зашто организују протест, а то је поништавање резултата са избора јер не прихватају као што су рекли резултате око којих се још увек води полемика“, рекао је и његово укључење било је готово већ у 19:42.

Протестима је све укупно било посвећено око три минута.

У време док је Слепчевић стајао ван скупа и препричавао шта се дешава, камере неких других канала су биле испред улаза где се одвијала највећа драма, а новинари тих телевизија разговарали и са представницима опозиције.

Онда се прешло на друге теме, да би око 20 сати РТС уживо пренео Вучићево обраћање из Председништва, када је обавестио грађане да не брину јер никаква револуција није у току. Вучићу је дато четири минута.

Дневник се завршио, београдски надбискуп је потом прочитао Божићну посланицу, емитован је блок реклама, а онда је још једном, по други пут у 20 минута, емитовано исто Вучићево обраћање.

Потом је почела серија „Село гори а баба се чешља“ нешто после пола девет. У тим минутима је демонстрант мотком кроз поломљена врата Скупштине ударао полицију, а полиција избацивала сузавац. Један од лидера опозиције, Александар Јовановић Ћута, давао је изјаву за Н1 једва држећи очи отвореним.

Прилику за поправни испит, РТС је имао у вестима од 22 сата. Али није искоришћена. Тада се репортер Слепчевић опет укључио да саопшти да је полиција растерала скуп и да је ствар практично готова. Онда је опет емитовано Вучићево обраћање, па саопштење МУП-а, па саопштење тужиоца Ненада Стефановића који каже да неће толерисати насиље. Вести су убрзо завршене, а РТС се вратио редовном програму – емитовао се квиз „Ја волим Србију“.

Ништа боље није изгледао ни Дневник 3, с тим што је тада дешавањима, када су већ завршена, посвећено више времена. Али из угла власти. Водитељка је испричала да се дешавало насиље на улицама, а онда су поново ређали изјаве представнике власти и државних органа.

Док су раније камере РТС-а стајале по страни, сада када се гужва разишла, екипа је показала више иницијативе – пуштени су у зграду Скупштине да сниме неред, полупано стакло и каменице и узму изјаву од Александра Шапића. Са друге стране, није било изјава никог из опозиције, а и у овом дневнику су избегли да спомену изборне нерегуларности, па се из свега стиче утисак само да је опозиција напросто незадовољна резултатима избора и да жели да преузме власт насилно и без легитимитета.

Иначе, пракса РТС-а да о протестима против власти извештава минимално и једнострано, постала је очекивана. Забележили смо такве случајеве у више наврата: 2019. године, 2020, као и у марту и мају 2023.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси